8/4/15

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, μετά τη συνάντηση του με την ΕΚΥΣΥ

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, μετά τη συνάντηση του με την ΕΚΥΣΥ
8 Απριλίου 2015


Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αντιμετωπίζει τους συνταξιούχους, αποδεικνύει γι΄ άλλη μια φορά πως ζει στο δικό της κόσμο. Δίνει την εντύπωση πως όλοι στην Κύπρο κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, με τις υπέρογκες καταθέσεις τους ασφαλείς στο εξωτερικό, δίχως χρέη, δίχως έγνοιες, δίχως ανάγκες. Όσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι πρέπει να σταματήσει να έχει ως κύριο γνώμονα της την προστασία και την προαγωγή των συμφερόντων της μικρής ελίτ αυτού του τόπου, τόσο το καλύτερο για την ίδια και για τον κόσμο.
Με τον τρόπο με τον οποίο έθεσε τα κριτήρια για να δικαιούνται οι συνταξιούχοι να αιτηθούν πασχαλινό επίδομα, η Κυβέρνηση επιδεικνύει ξανά κοινωνική αναλγησία και ασέβεια. Ασέβεια προς τις γενιές που έχτισαν αυτή τη χώρα τους οποίους κοροϊδεύει κατάμουτρα. Τι άλλο εκτός από κοροϊδία είναι να καθορίζει ως κριτήριο για να παραχωρήσει πασχαλινό επίδομα την οροφή των 750 ευρώ το μήνα για ένα ζευγάρι συνταξιούχων;  Αυτό την ώρα που γνωρίζει ότι στις πλείστες περιπτώσεις η κατώτατη βασική σύνταξη για τον άντρα συνταξιούχο μαζί με την κοινωνική σύνταξη της συζύγου του φτάνει τα 751,43. Με αυτή τη σολομωνική η Κυβέρνηση απέκλεισε συνειδητά από την παραχώρηση του πασχαλινού επιδόματος χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το φιάσκο του πασχαλινού επιδόματος έρχεται να προστεθεί στο φιάσκο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ως ΑΚΕΛ είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν επρόκειτο για μεταρρύθμιση αλλά για ένα σύστημα «να πάρουμε από τους φτωχούς για να δώσουμε στους φτωχότερους». Ποιο όφελος είδαν οι συνταξιούχοι από την πολυδιαφημισμένη αυτή δήθεν μεταρρύθμιση; Δεκαεφτά χιλιάδες συνταξιούχοι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν κατάφεραν καν να υποβάλουν αίτηση. Το αντίδωρο, ήταν να τους τιμωρήσει η Κυβέρνηση με την αποκοπή της μικρής επιταγής.
Επειδή άκουσα αρκετές φορές την αρμόδια Υπουργό να μιλά εξ ονόματος της Κυβέρνησης, για περιπτώσεις που εντόπισε εξετάζοντας αιτήσεις για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες, θα πω το αυτονόητο. Εντόπισε η κυρία Υπουργός μεμονωμένες περιπτώσεις και το αναδεικνύει συνεχώς. Η έγνοια της πρέπει να είναι οι υπόλοιπες χιλιάδες που τους πνίγουν οι ανάγκες δίχως ακόμα να πάρουν μια βοήθεια. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι για το ΑΚΕΛ είναι αναγκαίο να γίνει ένας διαχωρισμός. Δε νοείται σίγουρα εκατομμυριούχοι να αιτούνται δημόσιο βοήθημα. Όμως αυτό που γίνεται είναι κάτι άλλο. Ρίχνει η κυβέρνηση μια φωτοβολίδα ότι εντόπισε εκατομμυριούχους που έχουν αιτηθεί βοήθημα και κρύβεται πίσω από αυτό με σκοπό να τους παρασύρει όλους το ποτάμι. Αν δηλαδή ένας συνταξιούχος κατάφερε μετά από τριάντα και σαράντα χρόνια μεροκάματο να φυλάξει ένα κομπόδεμα στην άκρη για τα γεράματα του αυτό είναι επιλήψιμο; Ειδικά όταν του έχουν στερήσει και τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Όταν με τις πολιτικές της η Κυβέρνηση κατεδαφίζει μέρα με τη μέρα τη δημόσια υγεία;  Ποιο ακριβώς είναι το σκεπτικό της Κυβέρνησης την ώρα που για να παραχωρήσει βοήθημα σε συνταξιούχο του απαγορεύει να έχει μικρές καταθέσεις; Θα αναλάβει άραγε την ευθύνη η Κυβέρνηση για τον κάθε συνταξιούχο αν χρειαστεί σε κάποια φάση χιλιάδες ευρώ για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας; Ή μήπως συμμερίζεται το «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν»; Να πάψουν λοιπόν, η Κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός, να καλλιεργούν αστικούς μύθους για χιλιάδες δήθεν εκατομμυριούχους συνταξιούχους.
Εμείς στηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις της ΕΚΥΣΥ. Οφείλει η Κυβέρνηση να παραχωρήσει το πασχαλινό επίδομα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2012. Να τροποποιήσει τη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για να μπορούν όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση να την υποβάλουν και να επανακτήσουν το δικαίωμα της μικρής επιταγής. Να ετοιμαστούν άμεσα οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα για το 2015. Επίσης οι τόκοι από καταθέσεις που πιθανόν να έχουν οι συνταξιούχοι μέχρι 1.500 ευρώ το άτομο τον χρόνο, να μην υπολογίζονται στο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων όπως ούτε το ποσό που προέρχεται από χορηγία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.
Στις 14 Ιανουαρίου του 2013 ο κ. Αναστασιάδης δεσμευόταν προς τους συνταξιούχους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «...θα είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, αν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, πώς αναθεωρούμε κάποιες πολιτικές δεσμευτικές, που έχει αναλάβει η παρούσα διακυβέρνηση με τις περικοπές επιδομάτων κλπ. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν περικοπές συντάξεων και να περικοπούν ωφελήματα εκείνων στους οποίους τα χρωστούμε». Αυτά πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές η Κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο στους συνταξιούχους. Ίσως γιατί αυταπατάται ότι δεν έχουν πια τη δύναμη και τη φωνή να διεκδικήσουν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι οι συνταξιούχοι μας έχουν μαζί τους το ΑΚΕΛ. Ελπίζω στις διεκδικήσεις τους να βρουν συμμάχους και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για να καταφέρουμε όλοι μαζί να τους δώσουμε πίσω αυτό που οι ίδιοι πριν από χρόνια μας έδωσαν: τη ζωή και την αξιοπρέπεια.