28/1/15

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη
στα εγκαίνια Κέντρου Εργαστηριακού Ελέγχου Πυρίτιδων και
Εκρηκτικών Υλών (Χημείου) της Εθνικής Φρουράς

(Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015, ώρα 11:45 π.μ, Στρατόπεδο Χρίστου Σαμάρα, Αθαλάσσα, Λευκωσία)


Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Εθνική Φρουρά. Είναι μια σημαντική μέρα για το Υπουργείο Άμυνας. Η σημερινή τελετή εγκαινίων του Κέντρου Εργαστηριακού Ελέγχου Πυρίτιδων και Εκρηκτικών Υλών της Εθνικής Φρουράς συνιστά ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα στο τομέα της ασφάλειας του προσωπικού.
Αποτελεί μια αναγκαία, μια κρίσιμη υποδομή που έλειπε από την Εθνική Φρουρά. Και αναπόσπαστο κομμάτι, ασφαλώς, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στα ζητήματα της ασφάλειας και υγιεινής του προσωπικού, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου μας.
Η μεγάλη τραγωδία του Μαρί τον Ιούλιο του 2011, αποκάλυψε μεταξύ άλλων, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ελλείψεις και αδυναμίες σ’ ότι αφορά διαδικασίες αλλά και υποδομές που είναι απαραίτητες στο τομέα αυτό. Έκτοτε, βεβαίως, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η υπογραφή συμβάσεων με εξειδικευμένες εταιρείες για την απόσυρση πεπαλαιωμένων και άχρηστων πυρομαχικών.
Κατά το 2014, πρέπει να πω, ολοκληρώθηκε η απόσυρση 1.800 τόνων επικίνδυνων και πεπαλαιωμένων πυρομαχικών μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος ασφάλειας στον κύκλο αποθήκευσης, διακίνησης και χρήσης των πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών από Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες, που καλέσαμε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
Η διαδικασία αυτή, με καθιέρωση περιοδικών ελέγχων και μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων, θα συνεχιστεί στο πλαίσιο, επαναλαμβάνω, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ληφθεί μια σειρά αποφάσεων και μέτρων για τον έλεγχο, την συντήρηση και την καταστροφή των πυρομαχικών.
Το σύγχρονο χημικό εργαστήριο που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μια κρίσιμη και σημαντική υποδομή στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής. Αποτελεί το επιστέγασμα μια πολύμοχθης προσπάθειας και των συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Χημείου του κράτους, μέσα σε κλίμα υπευθυνότητας και συναντίληψης.
Η αποστολή του Χημείου της Ε.Φ. έγκειται στην παροχή αξιόπιστης και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και γνωμοδοτήσεων σε θέματα προμήθειας, αποθήκευσης και χρήσης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, με σκοπό την προστασία της ασφάλειας των μελών της Εθνικής Φρουράς αλλά και ευρύτερα των πολιτών.
Η λειτουργία του Χημείου καθιστά σήμερα δυνατή την εξέταση, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της σταθερότητας της πυρίτιδας των πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, πάνω σε σταθερή και συστηματική βάση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα τα πυρομαχικά ελέγχονταν από εργαστήριο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ), με σημαντικό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία και με μεγάλη χρονική διάρκεια μέχρι την λήψη των αποτελεσμάτων, ενώ η αποστολή τους γινόταν μόνο σε περιορισμένες μόνο περιπτώσεις.
Πρέπει να αναφέρω εδώ ότι η εξοικονόμηση κονδυλίων, αλλά και η αποτελεσματικότερη εξέταση δειγμάτων είναι εμφανής από τους πρώτους ήδη μήνες λειτουργίας του χημείου.
Στόχος μας τα επόμενα λίγα χρόνια είναι η διεθνής διαπίστευση του Χημείου, που θα το καταστήσει ως ένα από τα λιγοστά αναγνωρισμένα του είδους του στην Ευρώπη, αλλά και ως Περιφερειακό Κέντρο.
Αυτό συνεπάγεται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, με συνεπακόλουθα έσοδα και για το κράτος.
Για να φτάσουμε στο στόχο αυτό θα πρέπει βεβαίως να εργαστούμε σκληρά. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε, με τη στήριξη του Γενικού Χημείου του κράτους να βελτιώνουμε τις δυνατότητες του Χημικού Εργαστηρίου της Ε.Φ. και την ενίσχυση του προσωπικού.
Θα ήθελα να αναφέρω ότι στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Χημείο του Κράτους παραχώρησε έμπειρο και προσοντούχο λειτουργό, ο οποίος εκπαίδευσε του χημικούς της Εθνικής Φρουράς και θα συντονίζει την όλη εργασία μέχρι και το 2016, οπότε και προγραμματίζεται και η αυτονόμηση του Χημείου.
Θα μου επιτρέψετε σ’ αυτό το σημείο θερμά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη διευθύντρια του Γενικού Χημείου, γιατί γνωρίζω ότι από την αρχή αυτής της προσπάθειας επέδειξε έντονο ζήλο και ενδιαφέρον, αγκάλιασε το έργο αυτό και εργάστηκε άοκνα σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας για να είμαστε σε θέση να τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του σύγχρονου αυτού Χημείου.
Κυρίες και κύριοι,
Η κατασκευή και η λειτουργία του Χημείου της Εθνικής Φρουράς αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλλεται για επαύξηση της ασφάλειας του προσωπικού μας και αποτελεί μέρος μιας πολυεπίπεδης διαδικασίας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του στρατεύματος, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
Η μέριμνα μας, θέλω να επαναλάβω στα θέματα της ασφάλειας του προσωπικού θα παραμείνει συνεχής και αδιάλειπτη. Γι’ αυτό και πρέπει να πω, ότι στο φετινό προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθούν κονδύλια που αφορούν στην κατασκευή εξεταστηρίου πυρομαχικών για τη διεξαγωγή δοκιμών και ελέγχων καταλληλόλητας των πυρομαχικών. Είναι μια άλλη σημαντική υποδομή που πρέπει να αποκτήσουμε μετά το Χημείο. Ενώ την ίδια ώρα, θέλω να προσθέσω, έχει γίνει πρόβλεψη στο φετινό προϋπολογισμό και για την κατασκευή ακόμη πέντε σύγχρονων αποθηκών πυρομαχικών.
Όλα αυτά ασφαλώς είναι εξαιρετικά σημαντικά και θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του κινδύνου που έχει να κάνει με τη χρήση πυρομαχικών. Όλες οι ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται. Να μειώσουμε το κίνδυνο όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε, πως ο κίνδυνος δεν μπορεί να εξαληφθεί εντελώς. Η χρήση πυρομαχικών πάντοτε θα ενέχει κινδύνους.
Η παρουσία μας εδώ σήμερα για την τέλεση αυτών των σημερινών εγκαινίων, δεν μπορεί παρά να μας υπενθυμίζει πόσο σοβαρά και κρίσιμα είναι πάντοτε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα και την ασφάλεια. Αλλά και πόσο υπεύθυνος θα πρέπει να είναι ο χειρισμός, όπως και ανάλογα σημαντική η επένδυση που πρέπει πάντα να κάνει η πολιτεία.
Γι’ αυτό και σήμερα οφείλω να εκφράσω την εκτίμηση αλλά και τις ευχαριστίες μου, εκ μέρους της πολιτείας, για το απαιτητικό έργο το οποίο επιτελούν τα στελέχη της ΕΦ και για την ευθύνη και αφοσίωση που επιδεικνύουν για να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους.
Ειδικότερα όμως σήμερα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο, την ηγεσία του ΓΕΕΦ, τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Διοικήσεις, τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και τους λειτουργούς που έχουν εργαστεί για την προετοιμασία και την εύρυθμη λειτουργία του Χημείου.

Σας ευχαριστώ.