23/1/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου
για Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που έχει σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την πορεία μιας σημαντικής δομής του εκπαιδευτικού μας συστήματος, των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Τα ΜΙΕΕΚ αποτελούν Δημόσιες Σχολές, που παρέχουν εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε αποφοίτους λυκείων, με σκοπό την απόκτηση, τη βελτίωση ή την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανοί   για απασχόληση και συμμετοχή στην σύγχρονη, απαιτητική αγορά εργασίας.

Τα ΜΙΕΕΚ άρχισαν τη λειτουργία τους τον Φεβρουάριο του 2012 σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου. Με απόλυτη εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη δια βίου εκπαίδευση, τα ΜΙΕΕΚ υλοποιήθηκαν ως δράση που υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό κόστος για την ίδρυση και λειτουργία τους για την περίοδο 2012-2013 μέχρι 2014-2015, ανέρχεται στα €4.411.696, ποσό το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μέσα από τα ΜΙΕΕΚ, οι νέοι μας που δεν επιλέγουν πανεπιστημιακές σπουδές, αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να υποστηρίξουν επαγγελματικούς χώρους που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς εργασίας. Έτσι, οι νέοι μας μπορούν να φοιτήσουν σε προγράμματα όπως: Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Εγκατάσταση και Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών, Διαχείριση Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων, Συγκόλληση Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών, Συντήρηση και Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών Πλοίων, Βιολογική Κηπευτική Καλλιέργεια, Ζαχαροπλαστική και Αρτοποιία. Από τους τίτλους των προγραμμάτων γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα προγράμματα που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ ακολουθούν και τις τάσεις της οικονομίας στις μέρες μας.

Πέρα από τους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα ΜΙΕΕΚ καλύπτουν και τις ανάγκες των εργαζομένων, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσθετη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συγκεκριμένα προγράμματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επαγγελμάτων τους.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αποτυπώνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των παρεχόμενων προγραμμάτων. Η δε επιτυχία του εγχειρήματος της δημιουργίας και λειτουργίας των Ινστιτούτων καταδεικνύεται και από τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων τους, που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 80 % των αποφοίτων. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αυξημένων επιπέδων ανεργίας, το δεδομένο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι για αυτούς τους λόγους που το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αναβάθμιση και τη θεσμοθέτηση των ΜΙΕΕΚ. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει και την κατοχύρωση των Ινστιτούτων ως σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθαρά επαγγελματική κατεύθυνση. Σύντομα προωθείται στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετική πρόταση.

Συγχαίρω τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του έργου, όπως και το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και τη Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Θερμές ευχαριστίες στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, καθώς και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ για την αγαστή συνεργασία που ανέπτυξαν με το Υπουργείο μας ώστε να επιτύχει ο θεσμός των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης .

Τέλος ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την εδώ παρουσία τους και τη συμβολή της στην ενημέρωση του κοινού για ένα τόσο σημαντικό θεσμό.