10/12/14



 


 Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου των πενήντα χρόνων της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ από το ΓΕΕΦ  στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, καλλιτεχνική εκδήλωση στην οποία συμμετείχε η ΣΜΕΦ μαζί με την  χορωδία «ΓΕΝΕΣΙΣ»

.
Στην εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές, ο πρέσβης της Ελλάδος, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι, έγινε επίσης παρουσίαση της μελέτης από τον Δρα Άγγελο Χρυσοστόμου, με θέμα «Από τον Κυπριακό Στρατό στην Εθνική Φρουρά».
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης, ανέφερε ότι η Εθνική Φρουρά από την πρώτη στιγμή ταυτίστηκε με τις αγωνίες και τις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος ελευθερίας, ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
Η επέτειος των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, βρίσκει, δυστυχώς, το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας να τελεί ακόμα υπό τουρκική κατοχή, με τα τετελεσμένα  της εισβολής του 1974 να εξακολουθούν να συντηρούν ακόμα στην Κύπρο τον μεγαλύτερο ιστορικό και πολιτικό αναχρονισμό στην Ευρώπη, με την παράνομη κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ένωση.
Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, και για όσο καιρό συνεχίζεται αυτός ο αναχρονισμός, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα αποτροπής οιασδήποτε νέας επιβουλής. Αυτή η αποτρεπτική ισχύς αποτελεί πάντοτε και ένα επιπρόσθετο όπλο που ενισχύει πολιτικά τη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας. Ένα όπλο προς όφελος της ειρήνης. Ένα όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε μαζί με όλους τους συντελεστές ισχύος που διαθέτουμε με στόχο να πετύχουμε τον υπέρτατο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από μια έντιμη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

Την ίδια ώρα βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, η Εθνική Φρουρά αναδιοργανώνεται και εκσυγχρονίζεται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η προσαρμογή αυτή στα νέα δεδομένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας την αποστολή τους και να ενισχύσουν το ρόλο τους ως παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή μας, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων και αλλαγών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επιδόθηκαν τιμητικές αναμνηστικές πλακέτες στους παρουσιαστές Πέτρο Κωνσταντίνου και Αθηνά Τυρίμου, στον κύριο ομιλητή της της εκδήλωσης Δρα Άγγελο Χρυσοστόμου και στην Μαέστρο της χορωδίας «ΓΕΝΕΣΙΣ» Γιάννα Θαλασσινού.

Γραφείο Τύπου, 10 Δεκεμβρίου 2014