20/11/14

Νέα αναπτυξιακά πολεοδομικά κίνητρα του ΥΠΕΣ για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Νέα αναπτυξιακά πολεοδομικά κίνητρα του ΥΠΕΣ για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
20/11/2014


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ενέκρινε νέα πολεοδομικά κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για σκοπούς προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η Εντολή του Υπουργού Εσωτερικών που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 6 του Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου, στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης φυσικών και νομικών προσώπων του ιδιωτικού (ή και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα) για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή συμπληρώνει, διασαφηνίζει και εμπλουτίζει πρόνοιες πολιτικής που πρωτοδημοσιεύτηκαν σε Σχέδια Ανάπτυξης το 2011.

Η Εντολή καθορίζει προϋποθέσεις και κίνητρα (υπό μορφή πρόσθετου συντελεστή δόμησης) για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορους τύπους αναπτύξεων.

Στην Εντολή καταγράφονται:
α) η χωροθετική πολιτική με αναφορά στους τύπους ανάπτυξης και το πεδίο εφαρμογής,
β) η διασαφήνιση ότι αφορά τόσο υφιστάμενες αναπτύξεις όσο και νέες αιτήσεις για ανάπτυξη,
γ) το είδος των συστημάτων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα οποία μπορεί να ισχύσει,
δ) τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις και πώς αυτά συσχετίζονται με τύπους ανάπτυξης και αριθμητικές ενεργειακές παραμέτρους,
ε) η διαδικασία με την οποία χορηγείται στον ενδιαφερόμενο αιτητή η πολεοδομική άδεια και η διασύνδεσή της με την άδεια οικοδομής,
στ) οι περιοδικοί καθορισμένοι έλεγχοι που απαιτούνται για διασφάλιση λειτουργικής απόδοσης του συστήματος παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Βασική αρχή που υιοθετήθηκε για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της Εντολής είναι ο συνδυασμός (σε πρώτη φάση) ψηλής ενεργειακής απόδοσης του κελύφους της ανάπτυξης, με την ικανοποίηση (σε δεύτερη φάση) μέρους των ενεργειακών αναγκών που απομένουν, με συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.