19/11/14

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο «Φροντίζουμε την κοινωνία, διευρύνουμε τους ορίζοντες»

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο «Φροντίζουμε την κοινωνία, διευρύνουμε τους ορίζοντες»
19/11/2014


Αγαπητοί φίλοι του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου,
Αγαπητοί σύνεδροι,

Θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου το σημαντικό αυτό Συνέδριο, το 10ο Ασφαλιστικό Συνέδριο με θέμα «Φροντίζουμε για την κοινωνία, διευρύνουμε τους ορίζοντες».
Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα για την οικονομία και τον τόπο μας. Από το 2009, η οικονομία μας αντιμετώπισε την πρώτη σοβαρή ύφεση από το 1974. Η οικονομία ακολουθούσε έκτοτε μια ραγδαία ανοδική πορεία. Το τραπεζικό μας σύστημα κλονίστηκε. Με σοβαρή όμως δουλειά, με προσπάθειες και θυσίες από όλους αποσοβήθηκαν οι άμεσοι και σοβαροί κίνδυνοι και η οικονομία μας μπήκε σε τροχιά σταθεροποίησης, με προοπτικές ανάπτυξης από την επόμενη χρονιά.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο τραπεζικός τομέας ανακεφαλαιώθηκε και αντιμετώπισε με επιτυχία τις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και συνεχίζονται στον χρηματο-οικονομικό τομέα, στα δημοσιο-οικονομικά, αλλά και στην οικονομία γενικότερα θέτουν τις βάσεις και τα θεμέλια για μια πιο σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα γεγονότα που οδήγησαν στο 2013 δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε την ασφαλιστική βιομηχανία. Θεωρώ όμως, ότι και ο τομέας αυτός είναι πλέον σε τροχιά σταθεροποίησης. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν.

Το θέμα του Συνεδρίου, «Φροντίζουμε την κοινωνία, διευρύνουμε τους ορίζοντες», είναι καίριο και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει και δήλωση αποστολής της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει μια σημαντικότατη προσφορά στην οικονομία και την κοινωνία και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει και στα χρόνια που έρχονται.

Όμως, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από ένα ενισχυμένο και αξιόπιστο πλαίσιο προστασίας των ασφαλιζομένων και προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Τα επερχόμενα νομοθετήματα που θα εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως της φερεγγυότητας βίου και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, θα θωρακίσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα διασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του κλάδου.

Ειδικότερα για αυτό το ζήτημα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, θα ήθελα δημόσια να αναγνωρίσω τα όσα το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου έχει προσφέρει στη βιομηχανία για δεκαετίας τώρα και εύχομαι και αναμένω ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τον σημαντικότατο αυτό ρόλο του.

Εξάλλου, η αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, τόσο από τη βιομηχανία όσο και από το κράτος και τους επόπτες, με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχοντας μάλιστα υπόψη πως η εμπιστοσύνη του καταναλωτή εύκολα μπορεί να κλονιστεί, όπως τα λάθη του παρελθόντος στην πολιτική και στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν καταδείξει.

Τέτοιος σχεδιασμός και προσπάθεια θα πρέπει να έχει ως στόχο την προσφορά των καλύτερων δυνατών προϊόντων, με βάση τα οικονομικά και άλλα δεδομένα του κάθε ασφαλιζόμενου, σε ανταγωνιστικές τιμές, συγκρινόμενες μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμες και όχι ευκαιριακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, η προσφορά προϊόντων που να εξυπηρετούν τον πολίτη και να διασφαλίζουν, την ίδια στιγμή, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Πρόσφατα έχουμε εξαγγείλει ως Κυβέρνηση την πρόθεσή μας για διάλογο με σκοπό τη μεταρρύθμιση στο σύστημα και τους θεσμούς στον τομέα των συντάξεων, έτσι ώστε να αναπτύξουμε έναν αξιόπιστο δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης συνταξιοδοτικής για τη χώρα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν, πιστεύω, ρόλο να επιτελέσουν σε αυτήν την προσπάθεια, με προοπτική ανάπτυξης για τους ίδιους, αλλά και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Αναπόσπαστο μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης του χρηματο-οικονομικού τομέα είναι ασφαλώς η αποτελεσματική και αξιόπιστη εποπτεία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πρόσφατα εξαγγείλει την πρόθεση της Κυβέρνησης για ενίσχυση και ενοποίηση της εποπτείας ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων, κάτω από την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, η οποία τελικά θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ισχυρή και ανεξάρτητη εποπτική αρχή. Αυτή η προοπτική, η οποία τυγχάνει επεξεργασίας από την Κυβέρνηση και αποτελεί μέρος των εισηγήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κρίνεται ως επιβεβλημένη, λόγω της συνάφειας του αντικειμένου της εποπτείας και των συνεργειών που θα προκύψουν βεβαίως και θα έχουν ως αποτέλεσμα μια αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία.

Κυρίες και Κύριοι,

Τελειώνοντας, θα ήθελα ξανά να υπογραμμίσω τη δέσμευση της Κυβέρνησης για στήριξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας και κυρίως, κάθε προσπάθειας αναβάθμισής της στα πλαίσια μιας αειφόρου ανάπτυξης.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, εύχομαι κάθε επιτυχία και κάθε καλό σε όλους.

Ευχαριστώ πολύ.