22/10/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
σε συνέδριο με θέμα: «Ηθική και Δημοκρατία για μια Αειφόρο Σχολική Ηγεσία»


Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εκλεκτό κοινό, με την ευκαιρία της έναρξης του τριήμερου συνεδρίου με θέμα «Ηθική και Δημοκρατία για μια Αειφόρο Σχολική Ηγεσία», που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης. Θερμά καλωσορίζω τους φίλους εκπαιδευτικούς από το δεύτερο μεγάλο νησί του Ελληνισμού, την Κρήτη, και τους εύχομαι καλή παραμονή.

Το θέμα του Συνεδρίου υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία του ήθους και της ηθικής διαπαιδαγώγησης στη ζωή του ανθρώπου. Όπως ορθά είπε ο Αριστοτέλης ο άνθρωπος πρέπει να «εθιστεί» στην αρετή, ώστε μπροστά στα διάφορα διλήμματα της ζωής να κάνει την «ηθική επιλογή». Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καταθέτει τη δική του συμβολή στην καλλιέργεια του ήθους στους νέους, ανάμεσα στα άλλα, και με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων για τις Διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Από την άλλη, η έννοια της Δημοκρατίας – που έχει το λίκνο της στην αρχαία Αθήνα του Σόλωνα, του Κλεισθένη και του Περικλή – αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής έκφρασης των ανθρώπων. Δυστυχώς, στο όνομά της σήμερα διαπράττονται εγκλήματα, επικρατεί βία και ασυδοσία. Είναι καιρός, λοιπόν, να επαναπροσδιοριστεί σε σωστή βάση η έννοια της δημοκρατίας, τόσο όσον αφορά στη σημασία της όσο και ως πράξη στην κοινωνία και στη σχολική ζωή.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα ως Κύπρος, και μιας παγκόσμιας κρίσης αξιών, ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην προώθηση της δημοκρατίας, της ισονομίας, της αυτονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι περισσότερο παρά ποτέ καθοριστικός. Ένας σύγχρονος σχολικός ηγέτης, πέρα από τις παραδοσιακές γνώσεις διοίκησης και οικονομικών, προκειμένου να έχει πιθανότητες να επιτύχει στο λειτούργημά του, πρέπει να διαθέτει ειδικές και ολοκληρωμένες δεξιότητες και χαρίσματα, να έχει όραμα και να εμφορείται από αξίες, να είναι ικανός να εμπνέει και να καθοδηγεί σχεδιάζοντας το μέλλον.

Γι’ αυτό, συγχαίρω και πάλι όλους τους συντελεστές και τους καταξιωμένους ομιλητές του Συνεδρίου, που για άλλη μια φορά θα συνδράμουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην επιμόρφωση των στελεχών της διοίκησης των σχολείων της Κύπρου και της Κρήτης. Ευχαριστώ, ακόμα, τη Μητρόπολη Λεμεσού, που φιλοξενεί τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην επιτυχία του και στην επίτευξη των στόχων του.

Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα είναι ενδιαφέροντα και θα μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από τις Διευθύνσεις των Υπουργείων Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας, προς όφελος της νέας γενιάς και της κοινωνίας μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

-----------------------