22/10/14

Ο Αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και το «Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι» στη συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ



Ο Αθλητισμός ως εργαλείο κοινωνικής ένταξης και το «Οικονομικό
Ευ Αγωνίζεσθαι» στη συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ


Το ρόλο του αθλητισμού στην προσπάθεια για προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την πρωτοβουλία της UEFA για τη ρύθμιση των οικονομικών θεμάτων των ομάδων ποδοσφαίρου, γνωστή ως «Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι», συζήτησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ Κώστας Καδής, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στις 20 – 21 Οκτωβρίου 2014.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, τόνισε τη σημασία και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής, παρουσιάζοντας στους ομολόγους του το Εθνικό Πρόγραμμα «Αθλητισμός Για Όλους» (ΑΓΟ) του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή.  Το γεγονός ότι η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, δημιούργησε και λειτουργεί 500 κέντρα άθλησης με 17.000 μέλη όλων των ηλικιών προκάλεσε αίσθηση στο Άτυπο Συμβούλιο.  Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι το ΑΓΟ προσφέρει διάφορα προγράμματα άθλησης, τα οποία απευθύνονται, μεταξύ άλλων, σε ευάλωτες ομάδες και άτομα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

«Μέσα από την πρωτοβουλία του «Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι» διασφαλίζεται η διαφάνεια στα οικονομικά των ομάδων και η οικονομική βιωσιμότητά τους», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού σε παρέμβασή του αναφορικά με τη ρύθμιση των οικονομικών θεμάτων των ομάδων ποδοσφαίρου. 

Ο κ. Καδής στηρίζοντας πλήρως την πρωτοβουλία της UEFA και τη σχετική συμφωνία που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε, επίσης, ότι μια απλοποιημένη μορφή της πρωτοβουλίας αυτής θα μπορούσε να θεσπιστεί και για άλλα αθλήματα, η οποία θα μπορούσε, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αθλήματος, να συμβάλει στην οικονομική τους βιωσιμότητα.  Ο Πρόεδρος της UEFA, κ. Michel Platini, ο οποίος συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Αθλητισμού, ανέδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας του “Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι”.  

Στο Συμβούλιο τον Υπουργό συνόδευσε η Πρόεδρος του ΚΟΑ, κ. Κλέα Παπαέλληνα.

__________________