8/9/14

Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014» συμμετείχε στην υποδοχή του Πλοίου της Ειρήνης

Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014» συμμετείχε
στην υποδοχή του Πλοίου της Ειρήνης



Πραγματοποιώντας τον γύρο της γης, για έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς πυρηνικά όπλα, με 1.400 επιβάτες από πολλές χώρες, το Πλοίο της Ειρήνης κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014, προερχόμενο από την Μάλτα.
Μεταξύ των επιβατών, είναι πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι καθώς και Ιάπωνες ακτιβιστές που πραγματοποιούν διεθνή εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος που προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
Μετά τον Πειραιά, το Πλοίο της Ειρήνης θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα  κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενο λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας,  Ουκρανίας  (Οδησσός) και Ρωσίας.
Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη θα ταξιδέψει εξαμελής ομάδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων νέων, η οποία θα ενημερώσει - σε εκδηλώσεις εν πλω -  τους επιβαίνοντες στο πλοίο, για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη  και την επανένωση στην Κύπρο.
Στην εκδήλωση υποδοχής συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πειραιάς Γιάννης Μώραλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Γαβρίλης και πολλές οργανώσεις και φιλειρηνικές πρωτοβουλίες. Κυριάρχησαν συνθήματα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, κατά του Πολέμου στη Γάζα και την Ουκρανία. Υπέρ της ειρήνης και επανένωσης της Κύπρου. Παρουσιάστηκε παραδοσιακή χορευτική ομάδα Κυπρίων.
Διαβάστηκε από την ηθοποιό και βουλευτή Μάνια Παπαδημητρίου, κοινή διακήρυξη των οργανωτών του Πλοίου της Ειρήνης, της έκκλησης της Ακρόπολης για την Ειρήνη τη Ζωή και τον Πολιτισμό, του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης- ΠΑΔΟΠ, της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Βιοχημικής και Πυρηνικής Απειλής (IPPNW), της Πρωτοβουλίας «Έτους Κύπρου 2014», της Πλατφόρμας Ενωμένη Κύπρος των Αποδήμων Κυπρίων, της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας-ΟΚΟΕ, της Τουρκοκυπριακής KIBES Κωνσταντινούπολης, της Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών. Η διακήρυξη περιλαμβάνει, έκκληση για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων, για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού συντάγματος που καθιερώνει την αποστρατικοποίηση της Ιαπωνίας, για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα και την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, για τους κινδύνους της φονταμενταλιστικής κρίσης στην Μέση Ανατολή, και για Eιρήνη και Eπανένωση της Κύπρου ώστε να αποτελέσει γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Κωνσταντινούπολη οργανώνεται ανάλογη υποδοχή από την Global Peace & Justice Coalition, το Ίδρυμα Ναζίμ Χικμέτ και την Τουρκοκυπριακή KIBES.