4/7/14

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου για την Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου
για την Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση


Η Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία διοργάνωσε σήμερα Συνέδριο με θέμα «Μονόδρομος η Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση».

Το Συνέδριο, το οποίο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για σχεδιασμό και υλοποίηση μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, η οποία θα συμβάλει στο να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έχει γίνει με την πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση Ομάδας Δράσης, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, αναμένεται από τον Υφυπουργό ο καταρτισμός Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης, μακροχρόνιας και ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

Στα κύρια συμπεράσματα του Συνεδρίου καταγράφηκαν τα ακόλουθα:

  • Ο δρόμος προς τη βιώσιμη ή ισόρροπη ανάπτυξη δεν είναι εύκολος, αλλά η μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία χρειάζεται να στηρίζεται σε στερεά θεμέλια, για να επέλθουν θετικά αποτελέσματα.
  • Χρειάζεται να συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες των Τμημάτων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη κάτω από ένα κεντρικό φορέα, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και στοχευμένοι.
  • Απαιτείται η συνεργασία όλων των Υπουργείων και η εμπλοκή όλων: Πολιτείας, επιχειρηματιών, πολιτικών ηγεσιών, έτσι ώστε οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις να αποκτήσουν τη δυναμική για να προχωρήσουν στην υλοποίηση.
  • Χρειάζεται απλοποίηση του υφιστάμενου κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων καθώς και η ουσιαστική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  • Επιβάλλεται συνεχής διάλογος με τον επιχειρηματικό κόσμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για διάγνωση και καταγραφή των στρεβλώσεων του υφιστάμενου συστήματος.
  • Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας.
  • Χρειάζεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, έτσι ώστε η προσφορά υπηρεσιών σε επιχειρήσεις να μην περιγράφεται ως μια μακροχρόνια και πολυδάπανη διαδικασία.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Matthew Kidd, o Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα κ. Tom Scholar, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Nickolas Macpherson, ο Περιφερειακός Διευθυντής Νότιας Ευρώπης της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Dirk Reinermann με ομάδα ειδικών, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, καθώς και Κύπριοι εμπειρογνώμονες.

Στο Συνέδριο προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οργανωμένα σύνολα, επιχειρηματίες, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σημειώνεται ότι για συνέχιση του διαλόγου της Κυβέρνησης με τον επιχειρηματικό κόσμο και την ευρύτερη κοινωνία, για θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική διεύθυνση getinvolved@presidency.gov.cy.

__________________