8/7/14

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ για τις προσφυγικές χορηγίες



Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο ΑΚΕΛ
 για τις προσφυγικές χορηγίες


Όσον αφορά χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις προσφυγικές χορηγίες που παραχωρούνται σε εκτοπισθέντες, ιδιαίτερα δε για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων για το 2013, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Οι αιτήσεις για επιχορήγηση μέσω των Σχεδίων Αυτοστέγασης σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο, και Αγοράς Διαμερίσματος/Κατοικίας εξετάζονται από την Επιτροπή Στεγαστικής Βοήθειας (Ε.Σ.Β.). Μετά τη λήψη απόφασης, ο φάκελος της κάθε εγκριμένης περίπτωσης αποστέλλεται στις Επαρχιακές Διοικήσεις και οι δικαιούχοι αιτητές καλούνται να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα για την κάθε περίπτωση αποδεικτικά (π.χ. αγοραπωλητήρια έγγραφα, σχέδια, άδειες οικοδομής κλπ) για να υπογράψουν «Συμφωνία» με την Επαρχιακή Διοίκηση.

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης αδυναμίας  εξεύρεσης εύκολης χρηματοδότησης από Τράπεζες, αρκετοί εγκριμένοι αιτητές δεν προσήλθαν να υπογράψουν συμφωνία με τις Επαρχιακές Διοικήσεις έτσι ώστε να τους παραχωρηθεί η σχετική χορηγία.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι οι πληρωμές στους δικαιούχους μέσω του Σχεδίου Αυτοστέγασης σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο, γίνονται σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών της οικοδομής. Αρχικά, παραχωρείται το 20% του εγκριμένου ποσού ως προκαταβολή για την έναρξη των εργασιών. Ακολούθως, μηχανικός/τεχνικός του Τμήματος Δημόσιων Έργων παρακολουθεί την πρόοδο εργασιών και εκδίδει ανάλογο πιστοποιητικό προόδου εργασιών, βάση του οποίου γίνονται οι πληρωμές.

Σημειώνεται ότι και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω ίσως έλλειψης ρευστότητας,  αρκετοί δικαιούχοι δεν προχωρούν στη σταδιακή αποπεράτωση της οικίας τους.

Όσον αφορά το Σχέδιο  Αγοράς Διαμερίσματος/Κατοικίας, σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που εγκριμένοι αιτητές απευθύνονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις και ζητούν όπως τους εγκριθεί παράταση, μέχρι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν δανειοδότηση από τις Τράπεζες για αγορά οικίας/διαμερίσματος.

Τέλος, αναφέρεται ότι η αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων γίνεται σταδιακά και μετά την υποβολή γραπτής επιστολής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών».