26/5/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό
και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σλοβακίας και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Miroslav Lajcak.

Μετά τη συνάντηση οι δύο άντρες προέβηκαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Κύπρος και Σλοβακία έχουμε στενούς δεσμούς φιλίας, αλλά είμαστε και στενοί συνεργάτες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, εξέφρασα τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συμβολή της Σλοβακίας σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από το 1989 μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων σε τακτική βάση. Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση ήταν στην Πράγα το 1989 και παρόλο που οι συναντήσεις αυτές δεν έχουν ως στόχο να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα, εντούτοις συντηρούν τις επαφές μεταξύ των πολιτικών αντιπροσώπων των δυο κοινοτήτων και στοχεύουν στο να διατηρούν ένα θετικό κλίμα το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στην Κυβέρνηση της Σλοβακίας για τη συμμετοχή της χώρας στις Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Με τον κ. Αναπληρωτή Πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, για τις χθεσινές ευρωεκλογές και το ισχυρό μήνυμα της αποχής που εξέπεμψαν οι Ευρωπαίοι πολίτες και μείναμε σύμφωνοι ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές μέσα στον χώρο της ΕΕ που θα πείσουν τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι λειτουργίες των συλλογικών θεσμικών οργάνων έχουν να κάνουν με την καθημερινή τους ζωή».

Από την πλευρά του ο κ. Lajcak ανάφερε: «Θέλω να εκφράσω πόσο σημαντική είναι η κοινοβουλευτική διάσταση της συνεργασίας των δυο χωρών, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ο κ. Πρόεδρος θα επισκεφθεί τη χώρα μας σύντομα. Με τον κ. Ομήρου συζητήσαμε για το Κυπριακό και τις προσπάθειες που γίνονται για επίλυσή του και επιβεβαιώσαμε για ακόμα μια φορά τη δέσμευση της χώρας μας στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου καθώς και τη συνεισφορά μας στην αποστολή της UNFICYP . Η συνεισφορά αυτή θα συνεχιστεί όχι μόνο επειδή είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο αλλά και για τη Σλοβακική Κυβέρνηση.

Συζητήσαμε, επίσης, και για την κατάσταση στην ΕΕ, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές εκλογές, και συμφωνήσαμε ότι το μήνυμα που στάλθηκε από τους ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Κύπρο έγινε πλήρως αντιληπτό από τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών μελών και πρέπει στο μέλλον οι δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα να αντανακλούν στις επιθυμίες των Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος θέλω να αναφέρω ότι η Κύπρος και η Σλοβακία έχουν κοινά συμφέροντα, γι’ αυτό και θα εργαστούν από κοινού έτσι ώστε να ανταλλάσουν απόψεις και να τις συμπεριλαμβάνουν στην ευρωπαϊκή ατζέντα».