25/4/14

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία


Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί επίσης από τα Διεθνή Συνδικάτα ως ημέρα μνήμης των εργαζομένων, που έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το 2014 είναι: «Ασφάλεια και Υγεία κατά τη χρήση χημικών ουσιών στην εργασία».

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΟΕ, από τους 2,34 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που σχετίζονται με την εργασία, οι 2,02 εκ. οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες. Υπολογίζεται, επίσης, ότι ο αριθμός των μη θανατηφόρων επαγγελματικών ασθενειών ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια. Όπως εκτιμά η ΔΟΕ, η πλειοψηφία των επαγγελματικών ασθενειών προκαλείται από χημικές ουσίες. Υπολογίζει, επίσης, ότι το συνολικό άμεσο και έμμεσο κόστος των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών ανέρχεται στο 4% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τα πιο πάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών που οφείλονται σε χημικές ουσίες, θα σώσει ζωές, θα βελτιώσει γενικά τη ζωή των εργαζομένων και θα μειώσει το κοινωνικό κόστος για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.


Οι χημικές ουσίες είναι το κλειδί για τη σύγχρονη ζωή και θα συνεχίσουν να παράγονται και να χρησιμοποιούνται στους χώρους εργασίας. Με συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργαζομένων και των οργανώσεων τους μπορεί να επιτευχθεί ορθή διαχείριση των χημικών ουσιών και να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων της χρήσης τους και των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων έναντι των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων για τους εργαζομένους, το κοινό και το περιβάλλον.


___________________