11/3/14

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα του Αρχείου Πληθυσμού σε σχέση με τον Εκλογικό Κατάλογο

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα, σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν στον τρόπο τήρησης και την εν γένει ενημέρωση του Αρχείου Πληθυσμού, σε σχέση με τον Εκλογικό Κατάλογο:

«Πρόκειται για ‘τρικυμία εν ποτηρίω’, που οφείλεται σε παρερμηνεία των όσων είχε δηλώσει στη Βουλή ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Το θέμα που προέκυψε από συζήτηση που έγινε χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και αφορούσε τον εκλογικό κατάλογο και τον τρόπο εγγραφής των ψηφοφόρων σε αυτόν, έχει μεγιστοποιηθεί και προσλάβει διαστάσεις που ξεπερνούν την πραγματικότητα.

Όντως, υπάρχει θέμα ή και πρόβλημα ενημέρωσης του Αρχείου Πληθυσμού πριν την εφαρμογή του συστήματος Αρχείου Πληθυσμού το 2000. Είναι γεγονός ότι τα στοιχεία από το Αρχείο Θανάτων δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν σωστά στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού, επειδή τα χειρόγραφα πιστοποιητικά θανάτου που εκδίδονταν πριν δεν περιείχαν τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του θανόντος. Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει από το 2000 και εντεύθεν, δηλαδή από την εφαρμογή του συστήματος Αρχείου Πληθυσμού.

Όμως, αυτό ουδόλως επηρεάζει τον εκλογικό κατάλογο ούτε συνεπάγεται το οποιοδήποτε οικονομικό ή διοικητικό κόστος για το δημόσιο. Γι’ αυτό το λόγο μιλώ για ‘τρικυμία εν ποτηρίω’.

Ασφαλώς, η κατάσταση στο Αρχείο Πληθυσμού δεν θα παραμείνει ως έχει. Ήδη, το Αρχείο Πληθυσμού προβαίνει σε αντιστοίχιση των δικών του στοιχείων με το Αρχείο Θανάτων του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση και επικαιροποίηση του Αρχείου Πληθυσμού, με την καταχώρηση της ημερομηνίας θανάτου όσων πολιτών αναφέρονται στο Αρχείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως θανόντες.
Σε ό,τι αφορά τον Εκλογικό Κατάλογο, έχει ήδη γίνει η αντιπαραβολή με το Αρχείο Θανάτων του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχει εντοπισθεί ότι 2289 πολίτες που ήταν εγγεγραμμένοι στον Εκλογικό Κατάλογο έχουν αποβιώσει πριν την 31/12/2000 και είμαστε στη διαδικασία καταχώρησης των θανάτων τους στο Αρχείο Πληθυσμού και ως επακόλουθο της αυτόματης διαγραφής τους από τον Εκλογικό Κατάλογο».