14/2/14

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης



Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κ. Claude Bartolone.


Μετά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις : «Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και φιλικότατη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά στην πορεία της Ευρώπης. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η σημερινή Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη των οραμάτων και των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών, δεν είναι η Ευρώπη όπως την οραματίστηκαν οι σκαπανείς και οι αρχιτέκτονες της ΕΕ, αυτοί που την δημιούργησαν. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η ΕΕ χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, με πολιτικές για την ανάπτυξη, με πολιτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με πολιτικές για τη νεανική επιχειρηματικότητα για την οποία, ως γνωστό, η Γαλλική Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ολάντ έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες.

Επίσης εξέφρασα την ιδιαίτερη απογοήτευση και δυσφορία του λαού μας για την ανάλγητη απόφαση του Γιούρογκρουπ πέρσι τον Μάρτιο για το κούρεμα των καταθέσεων και για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και υπογράμμισα την ανάγκη για πιο γενναιόδωρες αποφάσεις στήριξης της κυπριακής οικονομίας από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Και ασφαλώς στο επίκεντρο βρέθηκε και το Κυπριακό όπου επίσης υπάρχει μια πλήρης στήριξη από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης - αλλά αυτό αντανακλά ευρύτερα και τα γαλλικά νομοθετικά σώματα και ιδιαίτερα την Εθνοσυνέλευση - σε ό,τι αφορά την στήριξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος με μια και μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και βεβαίως με τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.

Συζητήσαμε και το θέμα των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Γαλλίας. Ήδη είναι γνωστό ότι γαλλική εταιρεία εμπλέκεται ενεργά στις έρευνες και στην προοπτική εκμετάλλευσης, αλλά ανέφερα και κατάγγειλα τις επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούσε και τη γαλλική εταιρεία TOTAL. Ως γνωστό μόλις πριν από λίγες μέρες εκδιώχθηκε από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος το οποίο ενεργούσε για λογαριασμό της TOTAL.

Η θέση του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης είναι ότι η Τουρκία, για να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, πρέπει να αλλάξει συμπεριφορές και η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού προτού καν της περάσει η ιδέα ότι είναι δυνατό να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον».

Εξάλλου χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε συγκέντρωση αποδήμων Γαλλίας τους οποίους ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο τόσο σχετικά με το Κυπριακό όσο και με την οικονομία. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας.

_________________