6/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα το πρωί στο ΚΔ΄ Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Δυνατότητες βελτίωσης της σχολικής αποτελεσματικότητας: Μια δυναμική προσέγγιση». Στον χαιρετισμό του κ. Κενεβέζος ανέφερε:


«Χαίρομαι πραγματικά που καλούμαι να χαιρετίσω το σημερινό 24ο Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το θέμα του συνεδρίου είναι σίγουρα πάρα πολύ σημαντικό. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας είναι από τις προτεραιότητες που τίθενται από όλους τους φορείς που ασχολούνται με την εκπαίδευση τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε κάθε υπηρεσία και σε κάθε επίπεδο κρίνεται από όλους ως στόχος ύψιστης σημασίας. Ο αποτελεσματικός εκπαιδευτικός, ο αποτελεσματικός διευθυντής, ο αποτελεσματικός αξιωματούχος είναι έννοιες που τις ακούμε καθημερινά. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας είναι μια συνεχής και επίπονη προσπάθεια. Είναι θέμα φιλοσοφίας και κουλτούρας σε μια σχολική μονάδα. Η κουλτούρα αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί, και εδώ είναι που πρέπει να στοχεύουμε.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην παιδεία – και όταν λέμε αποτελεσματικότητα δεν εννοούμε μόνο την προσφορά γνώσεων αλλά πρωτίστως την καλλιέργεια αξιών, στάσεων και συμπεριφορών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η αναλυτική και συνθετική ικανότητα, η κριτική ανάλυση, η δημιουργικότητα, η συνεργασία κ.ά. – έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά. Εργαζόμαστε όλοι για τον εντοπισμό όλων των παραμέτρων και είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις για ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και βελτίωση της αποτελεσματικότητας γενικά.
Αγαπητές Διευθύντριες και Διευθυντές των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων,

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος που απευθύνομαι σε σας, τα στελέχη της δημοτικής εκπαίδευσης, τους ηγέτες των σχολικών μας μονάδων. Ποιος, αλήθεια, είναι εκείνος που θα εφαρμόσει οποιαδήποτε καινοτομία σε ένα σχολείο, θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς, θα συνεργαστεί με τους γονείς και θα εγκύψει στο πρόβλημα του κάθε παιδιού. Εγώ προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο γενικότερα, πιστεύουμε σε σας, θέλουμε τις απόψεις και εισηγήσεις σας σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας στην αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων μας και να ευχαριστήσω, μέσω σας, το προσωπικό των σχολικών μας μονάδων. Πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο επιτυχίας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολό αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Όπως λέει και ο και Φραγκίσκος της Ασίζης (1181-1226):
«Αρχίστε κάνοντας ό, τι είναι απαραίτητο,
Στη συνέχεια κάντε ό, τι είναι δυνατόν
και ξαφνικά θα διαπιστώσετε ότι έχετε επιτύχει το αδύνατο».

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Παγκύπρια Επιτροπή Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και στις Επαρχιακές Επιτροπές των Διευθυντών και της ΠΟΕΔ Λευκωσίας για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν το Παγκύπριο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Διευθυντών, το οποίο διοργανώνεται φέτος για 24η συνεχή χρονιά. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις που θα αναπτυχθούν θα γίνουμε όλοι σοφότεροι, θα αντλήσουμε ιδέες και θα ενισχυθούμε με την απαραίτητη αισιοδοξία και υπομονή για την εφαρμογή τέτοιων στρατηγικών ώστε να επιτύχουμε την αναγκαία βελτίωση και για να επιτυγχάνουμε συνεχώς βελτίωση της αποτελεσματικότητάς μας.

Με τις σκέψεις αυτές κηρύττω την έναρξη των εργασιών του σημερινού συνεδρίου και σας εύχομαι να έχετε μια ευχάριστη και παραγωγική μέρα».