8/1/14

Ο Υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» και παρακολούθησε τις εργασίες συντήρησης και επιθεώρησης των ελικοπτέρων, καθώς επίσης και μέρος της τακτικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων.




Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Υπουργός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί για ακόμη μια φορά την αεροπορική βάση, λέγοντας ότι η επίσκεψή του δεν είναι τυχαία. Διευκρίνισε ότι έχει συζητήσει με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Διοικητή της Αεροπορίας και στελέχη τρόπους αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης σημειώνοντας ότι κάποια σημαντικά βελτιωτικά έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014.

«Η Βάση αυτή αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό στοιχείο επιχειρησιακό για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό στοιχείο για τον γενικότερο αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που επιδιώκει η Κύπρος αυτή την περίοδο», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως η Βάση είναι έτοιμη να υποδεχθεί, να στηρίξει και να υποστηρίξει διεθνείς αποστολές από τα Ηνωμένα Έθνη και  την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα κάνουμε τα βελτιωτικά έργα που επιβάλλεται και χρειάζεται. Και νομίζω ότι αυτή η Βάση θα διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικής σημασίας ρόλο, όσον αφορά τον σταθεροποιητικό παράγοντα της Κύπρου στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του παρακολούθησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα ελικόπτερα  MΙ-35,  τα οποία, όπως είπε, «αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα εξοπλιστικά προγράμματα που διαθέτει η Ε.Φ». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα και την κατάρτιση των στελεχών και είπε: «Νομίζω ότι είσαστε και οι ίδιοι μάρτυρες- παρακολουθώντας αυτή την άσκηση- πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τέτοιου είδος ελικόπτερα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο».

Ακολούθως ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στον εξομοιωτή πτήσεων, «ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο», όπως τον χαρακτήρισε, λέγοντας ότι αποτελεί, πλέον, ένα σύγχρονο αποτελεσματικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς λόγους. Ανακοίνωσε ότι η Εθνική Φρουρά θα αποκτήσει εξομοιωτές και για άλλα όπλα, «ώστε η εκπαίδευση να γίνεται και αποτελεσματικά και σωστά» και ενημέρωσε ότι τέτοια συστήματα διαθέτουν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί. «Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ασφαλώς, είναι σημαντικό να έχουμε τέτοιου είδους εκπαιδευτικά εργαλεία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με τη χρήση τους επιτυγχάνονται μεγάλες εξοικονομήσεις στην εκπαίδευση των χειριστών των ελικοπτέρων. Στη συνέχεια συνεχάρη τον Διοικητή της Αεροπορίας, τα στελέχη, Σμηναγούς, Υποσμηναγούς, γιατί εκτελούν, όπως είπε,  ένα εξαιρετικό και σημαντικό έργο.

Καταλήγοντας είπε: «Αυτές τις ώρες που δεχόμαστε καθημερινά προκλήσεις και απειλές από την Τουρκία, εμείς, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση- και λαμβάνουμε υπόψη την οικονομική κρίση- θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα υψηλό αξιόμαχο, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες – και είναι έτοιμες- να ανταποκριθούν στην εθνική τους αποστολή».

Ερωτηθείς σχετικά με τη σημασία της αμυντικής διπλωματίας ο Υπουργός απάντησε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου, αλλά και την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, είναι ένα τόσο ισχυρό όπλο που, αν το αξιοποιήσουμε σωστά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τεράστια οφέλη ιδιαίτερα πολιτικά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, ενόψει όλων αυτών των εξελίξεων στην περιοχή, η Κύπρος, πλέον, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από όλες αυτές τις μεγάλες δυνάμεις. Σχετικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιχείρηση για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη, οι Η.Π.Α., η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες τις Ε.Ε. έχουν επιλέξει την Κύπρο για να είναι η βάση τους γι΄ αυτή την επιχείρηση.

Κλείνοντας είπε ότι στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει αυτό το συγκριτικό, όπως το χαρακτήρισε, πλεονέκτημα και «θα το αξιοποιήσουμε σωστά προς όφελος του κυπριακού λαού και της Δημοκρατίας».  

Τον Υπουργό, στην Αεροπορική Βάση, συνόδευε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.
_________________