21/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου



Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου να παραστώ και να χαιρετίσω την ετήσια Γενική σας Συνέλευση.
Η συνεισφορά σας στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου είναι πραγματικά πολύτιμη, και με ικανοποίηση δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ειλικρινή εκτίμηση της Κυβέρνησης για το έργο που επιτελείτε.

Ζούμε, δυστυχώς, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από τη χειρότερη κρίση μετά το 1929. Βλέπουμε επιχειρήσεις να καταρρέουν, εργαζόμενους να χάνουν τις θέσεις τους και τις καταναλωτικές δαπάνες να περιορίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές ιεραρχούν πλέον με διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες τους και προτάσσουν νέα κριτήρια για τις επιλογές τους. Μέσα σ’ αυτό το πολύπλοκο και ρευστό σκηνικό, καλείται σήμερα η Κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, να διαμορφώνει και να υλοποιεί πολιτική στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Ως πρωταρχικό στόχο μας στον τομέα της ενέργειας έχουμε θέσει την καθιέρωση της Κύπρου ως ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, εξέλιξη που θα συμβάλει στη γεωπολιτική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της νοτιανατολικής Μεσογείου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, προχωρούμε χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση με τους ευρύτερους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, με κύριο άξονα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τη δημιουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης στο Βασιλικό.

Την ίδια στιγμή, και με σκοπό την ουσιαστική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για την εισαγωγή και χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.
Επιπρόσθετα, προωθούμε τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ με συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα, όπως η προώθηση της χρήσης οικιακών φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο net metering, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά στους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών, στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου μας, μετά και τις σκληρές αποφάσεις του Μαρτίου, είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Εξ ου και στέλνουμε το μήνυμα, με κάθε ευκαιρία και προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η χώρα μας ήταν και παραμένει σημαντικό διεθνές κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και παροχής υπηρεσιών. Είναι δε σε αυτό το πλαίσιο που προχωρήσαμε στην οικονομική ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, στον οποίο η Πολιτεία έχει εμπιστευτεί το κρίσιμο έργο της προβολής της Κύπρου και της προσέλκυσης σημαντικών ξένων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε μαζί με τον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων. Προς τούτο εφαρμόζουμε σειρά μέτρων, όπως η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και η διοργάνωση στο εξωτερικό εμπορικών αποστολών, σεμιναρίων και επιχειρηματικών φόρουμ.

Ειδικότερα για τον τομέα των υπηρεσιών, δεν μπορούμε παρά να αποτιμούμε θετικά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο πριν τις πρόσφατες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, έχουν επιλέξει να παραμείνουν στη χώρα μας. Ο λόγος γι’ αυτό είναι βέβαια ξεκάθαρος: Η Κύπρος συνεχίζει, παρά τα όποια προβλήματα, να έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών. Στόχος μας, λοιπόν, είναι η ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας μας και η περαιτέρω βελτίωση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των προσφερομένων κινήτρων, πάντοτε σε συνεργασία μαζί σας και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε τομέα υπηρεσιών.

Εξαιρετικής σημασίας είναι, επίσης, η υλοποίηση της πολιτικής μας για προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσω της ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας σε όλους τους τομείς, καθώς και με τη στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προς τον σκοπό αυτό το Υπουργείο μας έχει ετοιμάσει τις προτάσεις του για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, έχει προβεί σε σωρεία διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους και τις επιχειρήσεις και έχει προτείνει ολοκληρωμένες δράσεις για ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων. Ήδη έχουν εγκριθεί αιτήσεις από καινοτόμες επιχειρήσεις, για διάθεση ποσού €4 εκ. στο πλαίσιο του προγράμματος Προώθησης Καινοτόμων Επιχειρήσεων και σύντομα θα υπογραφούν και τα συμβόλαια.

Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν, θα ήθελα να καλέσω την επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη της έρευνας και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών ούτως ώστε να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τους διαθέσιμους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου.

Να είστε σίγουροι, πάντως, ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είστε εσείς, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που έχετε πληγεί περισσότερο από την κρίση. Εξ ου και προχωρούμε σε ενέργειες για την ουσιαστική σας στήριξη, όπως είναι για παράδειγμα η εξασφάλιση κονδυλίων ύψους €250 εκ. που ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσαν πρόσφατα σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορά στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Τράπεζας για στήριξη των εμπορικών συναλλαγών των κυπριακών επιχειρήσεων με €150 εκ., καθώς και στο Επιχειρηματικό της Σχέδιο, με κονδύλια ύψους €100 εκ., για χρηματοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων μας επιχειρήσεων.

Πρόσθετα, με στόχο την υποβοήθηση της απασχόλησης των νέων και της επιχειρηματικότητας γενικότερα, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προκήρυξε, για τέταρτη φορά, το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Για το συγκεκριμένο Σχέδιο προβλέπεται να διατεθεί ποσό ύψους €2 εκ. και η περίοδος υποβολής αιτήσεων λήγει στις 6 Δεκεμβρίου.

Σημαντικές, εξάλλου, αποφάσεις λήφθηκαν από την Κυβέρνηση και σε σχέση με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η κάλυψη της αύξησης του ενοικίου των οικοπέδων των κυβερνητικών βιομηχανικών περιοχών – για κάθε σύμβαση μίσθωσης με την παραχώρηση ισόποσης χορηγίας – που εκτιμάται περίπου στο 15%, για περίοδο πέντε ετών από τις 19/4/2013. Παράλληλα, παραχωρήθηκε το δικαίωμα στους μισθωτές να καταβάλλουν τα ενοίκια τους με μηνιαίες δόσεις, αντί προπληρωμής του συνόλου του ενοικίου για ολόκληρο το έτος. Νοείται βέβαια ότι για τον χρόνο καθυστέρησης θα καταβάλλεται ο νόμιμος τόκος.

Άφησα σκόπιμα τελευταίο στον σημερινό χαιρετισμό μου τον κρίσιμο για την οικονομία του τόπου μας και, φυσικά, για την επαρχία σας, τομέα του τουρισμού. Πρόκειται, άλλωστε για τομέα στον οποίο καταβάλλονται συλλογικές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σημαντική μάλιστα επιτυχία. Ενδεικτικά να αναφέρω τις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες που μας επέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Μάρτη, με τα συνολικά έσοδα μέχρι τον Σεπτέμβρη να αυξάνονται κατά περίπου 8% και τις αφίξεις του Οκτώβρη να είναι αυξημένες κατά 4,4%.

Τεράστια επιτυχία πρέπει να θεωρείται, επίσης, η πρόσφατη συμφωνία στην οποία κατέληξε η Κυβέρνησή μας με την αντίστοιχη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για απελευθέρωση των πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας. Οι ανοικτοί αιθέρες με τη Ρωσία αποτελούσαν πρωταρχικό μας στόχο και αναμφίβολα θα συμβάλουν τα μέγιστα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην καταπολέμηση της εποχικότητας και, κατ’ επέκταση, στη συγκράτηση της ανεργίας.

Από τη συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό, ίσως και τον μεγαλύτερο παγκύπρια, η δική σας επαρχία, της ελεύθερης Αμμοχώστου. Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα για το έτος 2012, η Αμμόχωστος δέχθηκε μερίδιο 33.7% του συνόλου των αφίξεων προς το νησί μας, με βασικότερες αγορές άντλησης τουριστών αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των Βόρειων Χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4 στους 5 επισκέπτες της περιοχής, προέρχονταν από τις αυτές τις τρεις αγορές για το 2012.

Αγαπητά Μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου,

Κλείνοντας, θα ήθελα απλά να σας ευχαριστήσω για τη στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση όσον αφορά στον σχεδιασμό πολιτικής και να σας συγχαρώ για τη συμβολή σας στις κοινές μας προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη. Να είστε βέβαιοι ότι, εντός των πλαισίων των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, στηρίζοντας έμπρακτα τις όποιες ενέργειές σας αποσκοπούν στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και ευημερία της επαρχίας σας και της χώρας μας γενικότερα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Γενικής σας Συνέλευσης.

---------------------------


Σημείωση: Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.