15/11/13

Γραπτή Δήλωση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου




Εκφράζω βαθιά θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.  



Η φυγή του Γλαύκου Κληρίδη κάνει φτωχότερη την Κύπρο. Για μεγάλες φυσιογνωμίες συνηθίζεται να λέγεται ότι έγραψαν Ιστορία.
Στην περίπτωση του Γλαύκου Κληρίδη, όμως, αυτή μπορεί αβίαστα να λεχθεί ότι υπήρξε ο ίδιος αναπόσπαστο και πρωταγωνιστικό κομμάτι της Ιστορίας. Της πολυκύμαντης ιστορίας της Κύπρου.



Από την εποχή του απελευθερωτικού αγώνα, της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσων δραματικών ακολούθησαν με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία του 1974. Αλλά και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν με την πορεία ανασυγκρότησης  της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας.

Και στο μεγάλο επίτευγμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γλαύκος Κληρίδης έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού μας.

Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού. Η σύνοψη της ζωής του θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών.

Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός λαός, η πολιτική του διαδρομή θα αποτελεί παράδειγμα ήθους, εντιμότητας, προσφοράς και αξιοπρέπειας.
Η Κύπρος και ο ευρύτερος Ελληνισμός θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

----------------------