1/10/13

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. John Kerry για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας


Εκ μέρους του Προέδρου και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών, με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω θερμές ευχές στον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος γιορτάζει την ανεξαρτησία της χώρας του την 1η Οκτωβρίου.



Είχα την τύχη να φιλοξενήσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη τον Μάιο και μπορώ να σας πω ότι οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες.

Μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία συνεργασίας και μια βαθιά φιλία βασισμένη στις κοινές αξίες και στη δέσμευση στη δημοκρατία. Είμαστε εταίροι στην προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσβλέπω στη συνέχιση της ενίσχυσης των ισχυρών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των Κυβερνήσεων και των λαών μας.

Ως καλός φίλος του λαού της Κύπρου, ελπίζουμε ότι οι ανανεωμένες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας θα οδηγήσουν σε συνολική διευθέτηση η οποία θα επανενώνει το νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται επίσης αλληλέγγυες προς τον λαό της Κύπρου καθώς προχωρά προς την οικονομική ανάκαμψη. Έχουμε επίγνωση των δύσκολων επιλογών που έπρεπε να κάνετε και των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε. Είμαι σίγουρος ότι εργαζόμενοι από κοινού μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία.

Αυτή την ξεχωριστή μέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες τιμούν τη σημασία της κοινής μας ιστορίας και απευθύνουν τις καλύτερες ευχές τους για το μέλλον.