1/10/13

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου

«Κύρια μέριμνα είναι να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης για την Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η 53η επέτειος της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να βρίσκει την πατρίδα μας με δύο πληγές, της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματός της και της οικονομικής κρίσης που έπληξε την πατρίδα μας.

Αυτό, όμως, ατσαλώνει τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε αγωνιζόμενοι έτσι ώστε όχι μόνο να προασπίσουμε αυτά που παραλάβαμε αλλά, ταυτόχρονα - με μια συμφωνία που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα την απελευθερώνει και θα την επανενώνει - να ξαναβρούμε σε όλη την επικράτεια, αρχές και αξίες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ τους έχοντες το πρόσταγμα της παρέλασης και να διαβεβαιώσω πως κύρια μέριμνα είναι να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την αμυντική θωράκιση έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε ακόμα ισχυρότεροι στη διαπραγμάτευση.

Εύχομαι σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό δύναμη, κουράγιο, πείσμα και χρόνια πολλά».

Στην παρέλαση παρέστησαν εκκλησιαστικές και πολιτειακές Αρχές. Την Ελληνική Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στη συνέχεια, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ και τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του θυρεού της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου.