25/7/13




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Υπουργός Άμυνας  συναντήθηκε με τον Πρέσβη της
Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο κ. Liu Xinsheng.
Κατά τη συνάντηση οι δύο άνδρες, εξήραν τη σημασία των σχέσεων Κύπρου-Κίνας  οι οποίες βασίζονται σε κοινές αξίες που έχουν δημιουργήσει μια στερεή βάση ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμαναν ότι οι δύο λαοί μοιράζονται μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης ωστόσο οι σχέσεις των δύο χώρων  έχουν αναβαθμιστεί. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στη σημαντική αύξηση των Κινέζων πολιτών που επιλέγουν την Κύπρο για επενδύσεις ή και για τουρισμό.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και τους τρόπους για περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Συγκεκριμένα αποφάσισαν όπως προωθήσουν το συντομότερο δυνατό την υπογραφή συμφωνίας για αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και δεσμεύτηκαν όπως εργαστούν εντατικά στον τομέα αυτό. 
Ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αρχών και τη διαχρονική υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου.
Αναφερόμενος δε στις απειλές της Τουρκίας για τις έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές εμπίπτουν εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόσθεσε ότι δικαίωμα και υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση αυτού του πλούτου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ο κ. Πρέσβης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την υποδοχή, διαβεβαίωσε για τη σημασία που δίδει η κινεζική πλευρά στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Ο Κινέζος διπλωμάτης επαναβεβαίωσε τη στήριξη που παρέχει η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η Κίνα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική νόμιμη κρατική οντότητα στο νησί.
Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις αναφορικά με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και τα μέτρα που προωθούνται για αντιμετώπισή της. Ο πρέσβης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λέγοντας ότι διαβλέπει το μέλλον της Κύπρου πολύ αισιόδοξο.
Τέλος, επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας. Ο Υπουργός τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή και υπογράμμισε τη σημασία που προσδίδει η Κυπριακή Κυβέρνηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

25/7/13