2/7/13

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γ. Λ. Ομήρου δέχθηκε τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του CPA 02/07/2013

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) και πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Alan Haselhurst.



Τον Sir Alan συνόδευε ο Γραμματέας του Κλάδου Ηνωμένου Βασιλείου και Περιφερειακός Γραμματέας της Περιφέρειας των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου του CPA κ. Andrew Tuggey.
Καλωσορίζοντας τον Sir Alan, ο κ. Ομήρου εξήρε, μεταξύ άλλων, το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος και τόνισε την στήριξη που παρέχει σ’ αυτόν η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Sir Alan, από πλευράς του, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο του Κυπριακού Κλάδου του CPA, επισημαίνοντας παράλληλα πως προτεραιότητα του Συνδέσμου αποτελεί η περαιτέρω ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού του ρόλου στην Κοινοπολιτεία, με απώτερο στόχο την προώθηση της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας, μακριά από αποικιοκρατικές αντιλήψεις του παρελθόντος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, επίσης, τον Κοινοπολιτειακό αξιωματούχο για τις τρέχουσες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία τονίζοντας πως επείγει, μεταξύ άλλων, η εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, εξάλλου, τον συνομιλητή του για τις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες δημογραφικής αλλοίωσης που διαχρονικά προωθεί η Τουρκία μέσω του συστηματικού εποικισμού των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχει από το 1974.
Όσον αφορά στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη θετική στάση της Κύπρου νοουμένου, όμως, ότι η χώρα αυτή θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι τόσο της ΕΕ όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει, κυρίως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία να επιδείξει πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Ο κ. Ομήρου, αναφέρθηκε, τέλος, στις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παρά το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, τα δικαιώματα αυτά κατοχυρώνονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που εδώ και λίγο καιρό αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου.