18/7/13

Το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπήκοοι τρίτων χωρών στην Κύπρο 18/07/2013


Σε μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν δικαιούχοι υπήκοοι τρίτων χωρών στην Κύπρο και την παραχώρηση σε αυτούς ειδικών δελτίων για εξαργύρωση τους με είδη τροφίμων και ένδυσης προχωρεί η Κυβέρνηση με σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε: «Με απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα νέα επιδόματα προς τους υπηκόους τρίτης χώρας με καθεστώς αιτητή ασύλου ή με καθεστώς προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με βάση τον περί Προσφύγων Νόμο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η βοήθεια που θα προσφέρεται λαμβάνει υπόψη τις υλικές συνθήκες υποδοχής και τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Υπάρχει αλλαγή στα ποσά που ελάμβαναν οι δικαιούχοι λόγω αλλαγής ολόκληρης της φιλοσοφίας γύρω από αυτό το θέμα.

Η βοήθεια για είδη τροφής, ρουχισμού και υπόδησης θα παραχωρείται με δελτία, τα γνωστά κουπόνια, τα οποία θα είναι εξαργυρώσιμα από διάφορους οικονομικούς φορείς που θα συνάπτουν συμφωνία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας όπως, για παράδειγμα, καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια και καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των οικονομικών αυτών φορέων θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δοθεί παράλληλα και κίνητρο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων αυτής της κατηγορίας. Η πρόσκληση θα απευθύνεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μέσω του ημερήσιου τύπου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για νέες συμμετοχές φορέων.
Συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούν να λάβουν μέρος σε αυτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν υπαλληλικό προσωπικό που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε άτομα.

Σε ό,τι αφορά στα ποσά που θα δίνονται μηνιαίως στους δικαιούχους υπηκόους τρίτων χωρών αναφέρω, ενδεικτικά, τα ακόλουθα:

Πριν από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, το δημόσιο βοήθημα που παραχωρείτο για ένα άτομο ήταν 678 ευρώ μηνιαίως. Με τη νέα απόφαση θα του παραχωρείται το ποσό των 320 ευρώ μηνιαίως. Από αυτό το ποσόν 150 ευρώ θα προορίζονται για τροφή και ρουχισμό υπό μορφή κουπονιών, 100 ευρώ για επίδομα ενοικίου και 70 ευρώ για έξοδα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και άλλα μικροέξοδα.

Για δύο άτομα μέλη νοικοκυριού θα παραχωρείται τροφή και ρουχισμός σε κουπόνια αξίας 225 ευρώ, 100 ευρώ επίδομα ενοικίου και 95 ευρώ για έξοδα, σύνολο 420 ευρώ. Προηγούμενα παραχωρείτο επίδομα ύψους 1017 ευρώ.

Για τρία άτομα το συνολικό ποσό θα είναι 580 ευρώ, ενώ προηγουμένως παραχωρείτο το χρηματικό ποσό των 1356, και για τέσσερα άτομα και άνω τώρα θα παραχωρείται συνολικά βοήθεια ύψους 735 ευρώ, ενώ προηγουμένως παραχωρείτο το χρηματικό ποσό των 1695 ευρώ.

Αυτά θα είναι στα πλαίσια του Νόμου περί Προσφύγων αλλά και μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους υπηκόους τρίτων χωρών και όλους όσοι είναι δικαιούχοι ανάλογων επιδομάτων.

Όλα τα πιο πάνω αφορούν άτομα που είναι ηλικίας άνω των 14 ετών».