27/2/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 27/02/2013

ΚΥΠΕ - Μαρία Αντούνα - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 27/02/2013

1. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκλελεγμένου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο νεοκλεγείς Πρόεδρος εξέφρασε χθες την ικανοποίηση του από τις μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Είπε ότι οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση «θα ανακοινωθεί από τον Εκπρόσωπο», προσθέτοντας πως η ανακοίνωση θα αναμένεται το αργότερο σήμερα.

2. Στις 11 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για διερευνητικές επαφές με τους δύο ηγέτες, αναφέρει πηγή των Ηνωμένων Εθνών. Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, για να διερευνήσει τις απόψεις των δύο πλευρών για την επανάληψη των συνομιλιών.
3. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν επικοινώνησε χθες από το Αμπου Ντάμπι με τον εκλελεγμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του, ενώ συζήτησαν και για το Κυπριακό.
4. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και ευχές από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας Vladimir Putin, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Sauli Niinisto, την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Mariano Rajoy Brey,  τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron και τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Jyrki Katainen για την εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέχθηκε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
5. Για κατασκευασμένη επίθεση κατά του Προεδρικού, μετά το ατύχημα της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, έκανε χθες λόγο ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας ενώπιον του προσωπικού όλων των υπηρεσιών του Προεδρικού Μεγάρου και των μελών της Προεδρικής Φρουράς κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριου γεύματος που παρέθεσε  προς τιμήν του το προσωπικό του Προεδρικού Μεγάρου.
6. Ο Οίκος Standard&Poor`s ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η αξιολόγηση και οι προοπτικές της Κύπρου (CCC+/ Negative/ C) δεν επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 24 Φεβρουαρίου του 2013. Kατά την άποψή του διεθνούς οίκου, "η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Κύπρου και η συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας εξαρτάται περισσότερο από τις πολιτικές επιλογές της Ευρωζώνης, παρά από τις εγχώριες πολιτικές επιλογές". Ωστόσο, ο οίκος αναμένει ότι η εκλογή Νίκου Αναστασιάδη "θα επιταχύνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων" για συμφωνία σε ένα σχέδιο διάσωσης.
7. Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο Πρωτόκολλο και να σημειώσει πρόοδο στην πορεία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε σε απάντησή του προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου.
8. Ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στο Λονδίνο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας επιστρέφει στην Κύπρο, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κύριος σκοπός του ταξιδιού ήταν η ενημέρωση των βρετανικών ΜΜΕ για την εφαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
9. Τετρακόσιες χιλιάδες επιπρόσθετοι τουρίστες από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη θα επισκέπτονται από φέτος την Κύπρο ύστερα από την απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών να πραγματοποιούνται ναυλωμένες πτήσεις από τις δύο ρωσικές πόλεις από και προς την Κύπρο και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
10. Με νίκες για Ομόνοια και Απόλλωνα άνοιξε την Τρίτη η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α` Κατηγορίας.  Η Ομόνοια νίκησε εκτός έδρας με 4-2 την Αλκή και με την νίκη της αυτή, πέρασε στην τέταρτη θέση με ένα βαθμό περισσότερο από την ΑΕΛ, η οποία αγωνίζεται την Τετάρτη με την ΑΕΚ, ενώ της αφαιρέθηκαν και τρεις βαθμοί από τη Δικαστική Επιτροπή για τον αγώνα με τον Απόλλωνα.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/MK/ΓΧΡ)