19/2/13

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - Ηβη Μιτσίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 19/02/2013




1. Συνεχίζονται σήμερα οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις των επιτελείων των δύο υποψηφίων Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Αυτή την ώρα, ο Σταύρος Μαλάς συναντάται με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση στις 11:30 του κ. Ομήρου με τον Νίκο Αναστασιάδη. Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ συνεδριάζει απόψε στις 18:00 για να διαμορφώσει πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει για να λάβει τελική απόφαση για τις εκλογές την Πέμπτη.

2. O Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφαση του ενόψει του δευτέρου γύρου των πολιτών, αφού διενεργήσει διάλογο, κατά τις μέρες που μεσολαβούν, με τους πολίτες και τις δυνάμεις, οι οποίες στήριξαν την υποψηφιότητα του, βεβαιώνοντας τους ότι θα φέρει σε πέρας την εντολή που του έδωσαν χθες ο λαός και οι πολίτες. Πρόταση για στήριξη Νίκου Αναστασιάδη στο 2ο γύρο των Προεδρικών θα παρουσιάσει ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου του κόμματος το Εκτελεστικό Γραφείο του ΕΥΡΩΚΟ, την Τετάρτη.
3. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέφρασε χθες τη στήριξή του στο Σταύρο Μαλά ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την Κυριακή. Με γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ «καλεί τους Κυπρίους ψηφοφόρους να συσπειρωθούν γύρω από τον Σταύρο Μαλά», τον οποίο χαρακτηρίζει ως «ξεκάθαρα προοδευτικό υποψήφιο».
4. Ηχηρό μήνυμα απόρριψης των πολιτικών του απερχόμενου Προέδρου Χριστόφια και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ έστειλαν στις εκλογές πάνω από 70% των Κυπρίων πολιτών, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος. Ένα από τα πιο καθαρά μηνύματα των εκλογών είναι πως ο κυπριακός λαός δεν θέλει να δει τον κ. Αναστασιάδη στην εξουσία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του επιτελείου του Σταύρου Μαλά, Τάκης Χατζηγεωργίου λέγοντας πως η απόσταση μεταξύ του «θέλουμε εκλογή από τον πρώτο γύρο» και των πέντε μονάδων πίσω από το 50% λέει – όπως είπε – πολλά.
5. Πολύ σημαντικό μετά τις προεδρικές εκλογές να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα με την Κύπρο το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και δεν θα δημιουργεί δημοσιονομική αστάθεια θεωρεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι, όπως δήλωσε χθες στη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωβουλής.
6. Την ανησυχία της Κύπρου για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, εξέφρασε χθες, στις Βρυξέλλες,  η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή σε παρέμβασή της στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Η κ. Μαρκουλλή  εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου L. Brahimi και σε μια πολιτική διευθέτηση του προβλήματος.
7. Την έγκριση της Τρόικας για ενημέρωση επίσημα των τραπεζών για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης που θα χρειαστούν με βάση τις εκτιμήσεις της Pimco, θα επιχειρήσει να λάβει η Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν με τη σειρά τους να ενημερώσουν σχετικά τους επενδυτές, μέσω των προκαταρτικών τους αποτελεσμάτων για το 2012, αυτή ήταν η απόφαση που λήφθηκε σε σύσκεψη χθες στην Κεντρική με εμπλεκόμενους με θέματα Pimco φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες.
8. Δεύτερο άρθρο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εντός λίγων ημερών συστήνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ως μοχλό πίεσης επί της Λευκωσίας για πρόοδο στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με το Κυπριακό.
9. Αναστολή της ποινικής δίωξης καταχώρησε χθες η Γενική Εισαγγελία για όλα τα κατηγορούμενα φυσικά πρόσωπα και την αεροπορική εταιρεία "Ηλιος" και, λαμβάνοντας υπ` όψη την αναστολή αυτή, το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε όλων των κατηγοριών όλους τους κατηγορουμένους στην υπόθεση.
10. Οι αγώνες για την 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α` κατηγορίας θα διεξαχθούν στις 26-27 Φεβρουαρίου 2013. Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου η  Αλκή θα αντιμετωπίσει την Ομόνοια, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι αγώνες  Ένωση Νέων Παραλιμνίου-Νέα Σαλαμίνα ,   ΑΕΛ-ΑΕΚ ,   ΑΕΠ-Απόλλωνας ,   Δόξα Κατωκοπιάς-Ολυμπιακός ,   ΑΠΟΕΛ-Εθνικός Άχνας και   Ανόρθωση-Αγία Νάπα.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΘΚΕ/ΓΧΡ)