1/2/13

Έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις 01/02/2013

Το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του (με αριθ. 73.099 και ημερομηνίας 31/1/2012) ενέκρινε το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις 2012 - 2014. Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης προωθείται η αγορά πράσινων προϊόντων από ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πρώτου Σχεδίου Δράσης είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα για μια πιο «πράσινη» Κύπρο, αφού μέσω της προσπάθειας αυτής έχει ενεργοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος, μέσω της κατασκευής, παραγωγής και εισαγωγής περισσότερων πράσινων προϊόντων, υπηρεσιών καθώς και νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Τον συντονιστικό ρόλο για την προώθηση και εφαρμογή των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων έχει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την αγορά πράσινων προϊόντων μέσω της Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, καλώντας τα κράτη μέλη να συντάξουν και εφαρμόσουν Σχέδια Δράσης για την προώθηση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. Προκειμένου όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν κοινά κριτήρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό βοήθημα (εργαλειοθήκη) με κοινά κριτήρια/προδιαγραφές Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων για διάφορες ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ενσωματώθηκαν τα κοινά κριτήρια της εργαλειοθήκης της ΕΕ και τέθηκε ως γενικός στόχος το 50%.
Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος, στα τηλέφωνα 22408900, 22408923, 22408927 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.moa.gov.cy/moa/environment.