7/11/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ 07/11/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Εξοχότατε,

Δεχθείτε τα πιο ειλικρινή μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της επανεκλογής σας ως Προέδρου των ΗΠΑ, όπως επίσης και τις ειλικρινείς ευχές του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον φίλο λαό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για ευημερία και πρόοδο.

Η επανεκλογή σας έρχεται σε μια στιγμή όπου οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι έντονες σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος, και ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει σθεναρά την πρόοδο και την ανάπτυξη ως μέσο για να ξεπεράσουμε την κρίση, και γνωρίζω ότι υπό την Προεδρία σας οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας ως ένα σημαντικό συστατικό προς την κατεύθυνση αυτή. Εντός της ΕΕ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι προσβλέπουν στις ΗΠΑ ως ένα κύριο εταίρο σε μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεράστιων προκλήσεων που βαραίνουν τους πολίτες και τα κράτη και πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη της φτώχειας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ευημερία για όλους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Θα ήθελα να επαναλάβω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ για την αμέριστη στήριξη τους προς την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου και του κυρίαρχου δικαιώματος της Κύπρου να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Εξοχότατε, τόσο εσείς όσο και ο Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν έχετε επιβεβαιώσει την υποστήριξη σας στις προσπάθειες μας για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες γι’ αυτό, ιδιαίτερα επειδή οι ΗΠΑ ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για λύση, αλλά, επίσης, και σε σχέση με τη διατήρηση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για όσο διαρκεί αυτή η ανώμαλη κατάσταση στη χώρα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στα καθήκοντά σας και παρακαλώ δεχθείτε, Εξοχότατε, τις διαβεβαιώσεις της υψίστης εκτίμησης μου, όπως, επίσης, και τις καλύτερες μου ευχές για υγεία και ευημερία».