20/9/12

Παράδοση τεχνικού εξοπλισμού στο Τμήμα Τελωνείων από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής 20/09/2012

Πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία του Αρχιτελωνείου στη Λευκωσία, τελετή κατά την οποία ο νέος Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. John Koenig παρέδωσε στον Διευθυντή του Τμήματος Τελωνείων κ. Κωνσταντίνο Νικολαΐδη τεχνικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 28,886 δολαρίων ΗΠΑ, ο οποίος παραχωρήθηκε υπό μορφή δωρεάς, μέσω του Προγράμματος Ελέγχου Εξαγωγών και Ασφάλειας των Συνόρων (Export Control and Boarder Security Programme) της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.


Η εν λόγω προσφορά εντάσσεται στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέματα πρόληψης και ελέγχου και ο συγκεκριμένος τεχνικός εξοπλισμός θα βελτιώσει την ικανότητα των λειτουργών του Τμήματος Τελωνείων για αποτελεσματικό έλεγχο παράνομων φορτίων.

Στην προσφώνηση του ο κ. Νικολαΐδης καλωσόρισε τον κ. Koenig και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Αναφέρθηκε ακολούθως στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Τμήματος Τελωνείων και της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο η οποία μεταφράζεται σε τεχνική βοήθεια που παρέχεται προς το Τμήμα Τελωνείων και σε σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς στο εξωτερικό και στην Κύπρο στα οποία λαμβάνουν μέρος λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση του Τμήματος και της Κυπριακής Δημοκρατίας γενικότερα στην αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για θέματα ελέγχου της διακίνησης ευαίσθητων ειδών. Πρόσθεσε επίσης ότι, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και της γειτνίασης με χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των φορτίων υπό διαμετακόμιση με προορισμό τις χώρες αυτές. Το Τμήμα Τελωνείων, ως η αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των εισαγωγών και εξαγωγών στα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφαρμόζει τις νομοθεσίες για τις οποίες είναι αρμόδιο και έχει την εξουσία να κατάσχει εμπορεύματα που διακινούνται κατά παράβαση της εν λόγω νομοθεσίας, όπως ναρκωτικά, πρόδρομες ουσίες, χημικά και ραδιενεργά υλικά και γενικά όλα τα εμπορεύματα των οποίων η εισαγωγή, εξαγωγή και διακίνηση μέσω των νόμιμων λιμανιών και αεροδρομίων της Δημοκρατίας απαγορεύεται.

Ανέφερε ακόμη ότι ο έλεγχος των εξαγωγών ευαίσθητων υλικών είναι ένα πολύπλοκο θέμα και ενδιαφέρει όχι μόνο την Κύπρο και τις ΗΠΑ αλλά όλα τα έθνη σε παγκόσμιο επίπεδο τα οποία θέλουν να ζουν ειρηνικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Καταλήγοντας ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι ο τεχνικός εξοπλισμός που δώρισε η Κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Τμήμα Τελωνείων θα βοηθήσει τα μέγιστα τους λειτουργούς του Τμήματος στην πιο αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους ειδικά στα θέματα ελέγχου ναρκωτικών και άλλων ευαίσθητων υλικών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης τέτοιων υλικών.