8/8/12

Η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου συναντήθηκε στο Λονδίνο με τη Βρετανίδα ομόλογο της 08/08/2012

Η Υπουργός Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου είχε σήμερα, στο Λονδίνο, συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας κα Theresa May. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ όπως και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ) το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία. Η κα Μαύρου, αφού προέβη σε μια ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί επί Κυπριακής Προεδρίας, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει τόσο από πλευράς Συμβουλίου όσο και από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα στο θέμα της Οδηγίας που αφορά τις Συνθήκες Υποδοχής των αιτούντων ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η κα Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί θα διατηρηθεί έτσι ώστε μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας να επιτευχθεί τελική συμφωνία για τη δημιουργία του ΚΕΣΑ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στον Οδικό Χάρτη της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση και την ελεύθερη διακίνηση, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Απρίλιο 2012. Η κα Μαύρου διαβεβαίωσε τη Βρετανίδα ομόλογο της ότι η Κυπριακή Προεδρία, σε συνεργασία με τους εταίρους της, θα εργαστεί σκληρά για προώθηση και εφαρμογή των προνοιών του Οδικού Χάρτη με στόχο μια συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την παράνομη μετανάστευση.
Οι Υπουργοί προέβησαν, επίσης, σε ανασκόπηση της κατάστασης στη Συρία και συγκεκριμένα της ανθρωπιστικής πτυχής του θέματος. Στο πλαίσιο της συζήτησης επιβεβαιώθηκε η ανάγκη όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι εμπλεκόμενοι διεθνείς οργανισμοί εργαστούν μαζί για κοινή αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που ενδεχομένως να προκύψει λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα, και ιδιαίτερα για στήριξη των χωρών που γειτνιάζουν με τη Συρία που πιθανόν να γίνουν δέκτες εκτοπισμένων προσώπων.
Το απόγευμα, η κα Μαύρου θα παρακολουθήσει αγώνα χόκεϊ γυναικών που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, ως προσκεκλημένη της κας Μay.