24/5/12

Ομιλία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κας Αίγλης Παντελάκη στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα γεωργίας και αλιείας
 
24/05/2012


Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο. Όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Υπουργός, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει να διαχειριστεί μια πλειάδα θεμάτων. Θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, να προεδρεύσουμε - συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων περιβάλλοντος - σε εννιά Συμβούλια Υπουργών (Επίσημα και Άτυπα), δεκαέξι συναντήσεις αρκετά υψηλού επιπέδου στην Κύπρο καθώς και σε συνολικά 200, περίπου, συναντήσεις Ομάδων Εργασίας στις Βρυξέλλες. Λήφθηκαν, έτσι, μια σειρά από αποφάσεις σε θέματα οργάνωσης και στελέχωσης ώστε να διασφαλιστεί η ορθολογική προετοιμασία και διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας.
Μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε η ειδική μονάδα στο Υπουργείο, εξασφαλίστηκαν οι υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων και ενδυναμώθηκε σημαντικά η ομάδα μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα στηρίζονται και από ειδικούς από την Κύπρο.
Επίσης, τόσο η Δανία όσο και η Ελλάδα αποδέχθηκαν να στηρίξουν την Κύπρο παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη διαθέτοντας αριθμό έμπειρων λειτουργών.
Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στις άτυπες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε σχέση με τα θέματα αρμοδιότητας του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας:

Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας θα πραγματοποιηθεί στις 9 - 11 Σεπτεμβρίου και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα γεωργίας. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και η άτυπη συνάντηση των εκπροσώπων της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας. Την ίδια περίοδο θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία έκθεση για τα πενηντάχρονα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις
10 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση με θέμα «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της ΚΑΠ» η οποία έχει ετοιμαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα περιοδεύσει σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνοντας αρχή από την Κύπρο.
Θα πραγματοποιηθούν επίσης οι ακόλουθες συναντήσεις:

·
Τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί η Άτυπη Συνάντηση Ακολούθων για θέματα Αλιείας.
·
Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η Άτυπη συνάντηση Διευθυντών Αλιείας και η Άτυπη συνάντηση Διευθυντών Αγροτικής Ανάπτυξης.
·
Τον Οκτώβριο η Άτυπη Συνάντηση Προϊσταμένων Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών.
·
Τον Νοέμβριο η Άτυπη συνάντηση Διευθυντών Δασών.
Είμαι βέβαιη ότι η συνεργασία του Υπουργείου μας με τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας. Εμείς θα είμαστε πάντα στη διάθεση σας για κάθε είδους πληροφόρηση σχετικά με το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας καθώς και για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες.