26/4/12

 
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για το θέμα των ταυτοποιήσεων
 
26/04/2012


Έκκλησή μας είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να υπογράψει τη συμφωνία για το θέμα του Προγράμματος των ταυτοποιήσεων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και απαντώντας σε ερώτηση αν προλαβαίνουμε την προθεσμία για το θέμα της υπογραφής του συμβολαίου για τις ταυτοποιήσεις λειψάνων στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Καταβάλλεται μια συνεχής προσπάθεια από μέρους της Κυβέρνησης για να υπογραφεί τελικά το συμβόλαιο και όλο το Πρόγραμμα να παραμείνει στην Κύπρο.
Κατά την άποψή μας, θα έπρεπε ήδη το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, επειδή ακριβώς είναι κυπριακός Οργανισμός και σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε να παραμείνει το Πρόγραμμα στην Κύπρο, να δείξει ευαισθησία και ευελιξία για να υπογραφεί το συμβόλαιο, για το καλό της υπόθεσης των αγνοουμένων. Αυτή είναι η θέση μας, η έκκλησή μας, η προσπάθειά μας για να υπογραφεί η συμφωνία. Θα έπρεπε ήδη η συμφωνία να είχε υπογραφεί».

Ερωτηθείς
πού έγκειται το πρόβλημα της μη υπογραφής του συμβολαίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση, η οποία έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αναφέρω τη θέση και την έκκληση της Κυβέρνησης: Το Ινστιτούτο να υπογράψει τη συμφωνία για να παραμείνει το όλο Πρόγραμμα στην Κύπρο».
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει διαμεσολάβηση από το Προεδρικό, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα περιθώρια εξαντλούνται, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Όντως τα περιθώρια εξαντλούνται. Εχουν καταβληθεί πάρα πολλές προσπάθειες και από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Επιτρόπου Προεδρίας τόσο με επαφές με το Ινστιτούτο όσο και με τη ΔΕΑ σε μια προσπάθεια να υπογραφεί το συμβόλαιο, να επιτευχθεί η συμφωνία και αυτές οι προσπάθειες δεν έγιναν μόνο τώρα, αλλά έχουν γίνει και παλαιότερα.
Δεν είναι θέμα που το υπογράφει και το αποφασίζει η Κυβέρνηση, η οποία δεν είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει πολλές προσπάθειες έτσι ώστε το θέμα αυτό να κλείσει αίσια για την Κύπρο και πολύ περισσότερο για την υπόθεση των αγνοουμένων και του όλου Προγράμματος».