29/4/12

Προσφώνηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην εκκίνηση της 37ης Πορείας Χριστοδούλας στην Πλατεία Φοινικούδων
 
29/04/2012


Για 37η χρονιά είμαστε εδώ, στην Πορεία Χριστοδούλας, γιατί μας ενώνει η αγάπη και η θέληση της προσφοράς στους συγγενείς, στους φίλους και στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, μάχονται και αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο. Μας ενώνει η δύναμη της θέλησης να ξεπεράσουμε τον πόνο, να νικήσουμε την ασθένεια. Μας ενώνει η ελπίδα. Η ελπίδα ότι εάν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η πολιτεία, η επιστημονική κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, μπορεί να διαγνωστεί, μπορεί να νικηθεί. Και μέσα από αυτή την ελπίδα γεννιέται η πίστη. Η πίστη για το τι μπορούμε να δώσουμε ως άνθρωποι και τι μπορούμε να πετύχουμε ως ενεργοί πολίτες.
Απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους πεζοπόρους της
37ης Πορείας Χριστοδούλας και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου που διαχρονικά μέσα από τους ευγενείς στόχους που θέτει και τις δράσεις που αναλαμβάνει, έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει στα θέματα που αφορούν τον καρκίνο, θυμίζοντάς μας ότι η ασθένεια δεν κάνει διάκριση σε κοινωνικές τάξεις και ομάδες και δεν αφορά μόνο τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, αλλά είναι υπόθεση όλων μας.
Η Πορεία Χριστοδούλας, η κορυφαία εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης στην αντικαρκινική προσπάθεια και εθελοντικής συμπαράστασης στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας και στις οικογένειές τους, πέρα από τον στόχο της οικονομικής ενίσχυσης του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου για τη συντήρηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του, αλλά και για την εισαγωγή νέων προγραμμάτων, αποτελεί θεσμό σταθερής εκστρατείας ενημέρωσης για να διαδώσουμε τον πολιτισμό της πρόληψης και να χτυπήσουμε τον φόβο και την προκατάληψη
. Είναι ενδεικτικό να αναφέρω ότι είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου μπορούν να προληφθούν με συστηματική στρατηγική πρόληψης και συγκεκριμένοι καρκίνοι, λόγω της καλής θεραπευτικής αγωγής, έχουν καταστεί ως κοινές χρόνιες ασθένειες.
Γι
αυτό και η ευθύνη μιας σύγχρονης πολιτείας και η αποστολή των υπηρεσιών υγείας, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά συνάμα η ενεργητική προαγωγή της υγείας και της ζωής, αφού o ανθυγιεινός τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν πανευρωπαϊκά, τις κύριες αιτίες για την αυξητική τάση που παρατηρείται στο να ασθενήσει κάποιος από καρκίνο.
Σημαντικός αρωγός στην επιτυχία του έργου της πρόληψης, θεραπείας και φροντίδας είναι αναμφιβόλως η συστηματική αξιοποίηση του εθελοντικού τομέα
, μέσω του οποίου ενεργοποιούνται δυνάμεις και δραστηριότητες προς όφελος του πάσχοντος συνανθρώπου, οι οποίες συμβάλλουν και στη γενικότερη ευημερία της κοινωνίας.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα λειτουργεί και δραστηριοποιείται ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος επιτελεί αξιόλογο και πρωτοποριακό έργο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας στους συνανθρώπους μας που διαγνώστηκαν και υποφέρουν από καρκίνο. Με τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους
καρκινοπαθείς στο Κέντρο Αροδαφνούσα και στο νέο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Ευαγόρειο» στη Λεμεσό από πολυθεματική ομάδα γιατρών, ψυχολόγων, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών και άλλων λειτουργών, καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να ζει με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Με την υπηρεσία «κατ’ οίκον φροντίδα» προσφέρεται ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στον ασθενή στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού του, καθώς και ψυχολογική στήριξη στον ίδιο και στην οικογένειά του. Επιπλέον, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας προσφέρει στους ασθενείς δημιουργικές και ευχάριστες απασχολήσεις με στόχο τη συντροφικότητα και την κοινωνικοποίησή τους, τη ξεκούραση και την ανακούφιση, ενώ παράλληλα προσφέρονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής ένταξης που είναι σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας ενάντια στον καρκίνο. Αξίζει, επίσης να τονισθεί η μεγάλη προσπάθεια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου για έγκυρη ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας.

Εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της άμεσης αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι εθελοντικοί οργανισμοί και θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί από μη κυβερνητικούς οργανισμούς
, ώστε να μας βοηθήσουν όλους να μεταδώσουμε το μήνυμα της πρόληψης και να δώσουν στην επίσημη πολιτική της πολιτείας, περισσότερη έμπνευση, ενθάρρυνση, κατεύθυνση.
Θέτοντας ως θεμελιακή αρχή της κυβερνητικής πολιτικής ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που αποτελεί ευθύνη του κράτους, η χώρα μας έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά του καρκίνου. Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές συστάσεις, το Υπουργείο Υγείας αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Υπουργεία που έδρασαν άμεσα, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέπτυξε το 2009
, ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, βασισμένο σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Πρόληψη - Θεραπεία - Ανακουφιστική Φροντίδα - Έρευνα.
Ως εκ τούτου, προτεραιότητά μας είναι
η δημιουργία Κέντρου Μαστού και σε κατοπινό στάδιο, Κέντρου Γαστρεντερικού Συστήματος, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των δύο πολύ συχνών μορφών καρκίνου. Απόφασή μας είναι και η δημιουργία δύο ακόμα ακτινοθεραπευτικών μονάδων στην Κύπρο, μία εκ των οποίων θα αποτελέσει τον ακαδημαϊκό πυρήνα της ιατρικής σχολής του 2013.
Παράλληλα
, γίνονται οι απαραίτητες επεκτάσεις, εξοπλισμοί και στελεχώσεις των ογκολογικών κλινικών στα νοσοκομεία μας, ενώ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Προτεραιότητά μας είναι και η ενδυνάμωση του Αρχείου Καρκίνου ως εργαλείου παρακολούθησης όλων των πιο πάνω μέτρων. Πρόσθετα, έχει τροχοδρομηθεί η θέσπιση νομοθεσίας για υποχρεωτική δήλωση των περιστατικών από πολλαπλές πηγές και με την προώθηση διασύνδεσης του Αρχείου Καρκίνου με το Αρχείο Αιτιών Θανάτου αναμένεται να βελτιωθεί κατά πολύ η συλλογή πληροφοριών.
Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη και μοναδική και ο κάθε καρκινοπαθής δικαιούται να λαμβάνει την καλύτερη θεραπεία. Συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για τη φετινή διοργάνωση της 37ης Πορείας Χριστοδούλας και τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου για την πολύχρονη και αξιόλογη δράση και προσφορά του στον τομέα της υγείας. Επιτρέψτέ μου να πω ότι σήμερα πρέπει όλοι να νιώθουμε ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί σήμερα ο εθελοντισμός τιμά και τιμάται
με αλτρουισμό και ανιδιοτέλεια. Εύχομαι να γίνουμε όλοι πρεσβευτές ελπίδας, αισιοδοξίας και δύναμης στη μάχη που δίνουμε κατά του καρκίνου.
Σας καλώ όλους να βάλετε μέσα στην καρδιά σας τον
ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα στη μάχη κατά του καρκίνου για να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα της ελπίδας ότι η ζωή νικά τον καρκίνο.
Όλοι μαζί μπορούμε.