11/4/12

Ενημερωτική Ημερίδα για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
 
11/04/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ενημερωτική ημερίδα για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το προσωπικό και τους συνεργαζόμενους Οργανισμούς (Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου), και εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ενημέρωσης εν όψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Την ημερίδα χαιρέτησαν η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ κα Ανδρούλα Βασιλείου και ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, χαιρετισμό απεύθυνε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Ολυμπία Στυλιανού, ενώ στην εισηγητική του ομιλία ο Υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Δημοσθένους, (Βλ. σημερινό ανακοινωθέν αρ.2) αφού καλωσόρισε στο χώρο του Υπουργείου τους φιλοξενούμενους, αναφέρθηκε στους υπό έμφαση στόχους και βασικούς τομείς - προτεραιότητες στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που είναι ο αλφαβητισμός, η πολιτιστική διακυβέρνηση, η διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, η αριστεία και ισότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, η συμμετοχή και κοινωνική ενσωμάτωση των νέων και η στοιχειοθετημένη πολιτική στον αθλητισμό και ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας για τη Νέα Γενιά Προγραμμάτων (για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό το πρόγραμμα «Εράσμους για Όλους» και για τον Πολιτισμό και τα Οπτικοακουστικά το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»).
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού χαρακτήρισε την ανάληψη της Προεδρίας ως «το κορυφαίο γεγονός της χρονιάς το οποίο αποτελεί και μια άριστη ευκαιρία για όλους τους Κύπριους πολίτες για περαιτέρω εξοικείωση με τους θεσμούς και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή όλων εκείνων των καλών πρακτικών σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού που συντελούνται στα σχολεία της Κύπρου». Υπενθυμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος στόχος έτυχε μελέτης και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της εργασίας των παιδιών θα μεταφερθεί σε όλη την Κύπρο μεταφέροντας έτσι τη ζωντάνια και τη γνώση της νεολαίας σε όλους τους πολίτες.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε όλους τους λειτουργούς να πάρουν προσωπικά το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας «καθώς μέσα από την εργασία όλων δίνεται η μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τον δικό μας τρόπο δράσης, αξιοποιώντας καλά παραδείγματα που μας παρέχει η ευρωπαϊκή εμπειρία. Ταυτόχρονα, ας συμβάλουμε, στο μέτρο του δυνατού, στη βελτίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος του οποίου αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι».
Στη δική της εισήγηση η Επίτροπος της ΕΕ κα Ανδρούλα Βασιλείου (Βλ. σημερινό ανακοινωθέν αρ. 8), τόνισε ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί την ύψιστη ευρωπαϊκή υποχρέωση που αναλαμβάνει η Κύπρος μετά την ένταξή της στην ΕΕ και αναμένεται από όλους στα ευρωπαϊκά όργανα με αγωνία και ενθουσιασμό. Παράλληλα, τόνισε την πεποίθηση της ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά στις ευθύνες που της αναλογούν. Στην ομιλία της η κα Βασιλείου έκανε αναφορά στο πρόγραμμα συνεδρίων και δραστηριοτήτων τα οποία έχουν προγραμματιστεί, τονίζοντας τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν στους τομείς του χαρτοφυλακίου της. Κλείνοντας τη δική της εισήγηση ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους στην Κύπρο και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαβεβαιώνοντας τη δική της στήριξη και βοήθεια.
Στη δική του παρέμβαση ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης (Βλ. σημερινό ανακοινωθέν αρ. 3) έκανε αναφορά στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στο σύνολό της, τονίζοντας τα θέματα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, της υλοποίησης της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τις συζητήσεις για διαμόρφωση μέτρων διεξόδου από την τρέχουσα οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Τόνισε επίσης ότι «η Κυπριακή Προεδρία είναι μια ευκαιρία για να φέρει την Κύπρο πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ΕΕ πιο κοντά στην Κύπρο» αναφερόμενος στην κυπριακή φιλοξενία και πως αυτή θα εφαρμοστεί με την ευρύτερη έννοια του όρου στην ανάπτυξη, τις υπηρεσίες, τη ναυτιλία, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προοπτικών για τους νέους και την κοινωνική συνοχή.
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έργο το οποίο έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και για το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο προγραμματισμός στα θέματα που καλύπτει το Υπουργείο. Παράλληλα, ζήτησε από όλους πνεύμα καλής συνεργασίας και εθνικής υπερηφάνειας με στόχο τη διοργάνωση και υλοποίηση μιας επιτυχημένης Προεδρίας.