4/4/12

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Φορέα Μη Επέκτασης του Ορίου Αφυπηρέτησης

04/04/2012





Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Φορέα Μη Επέκτασης του Ορίου Αφυπηρέτησης με σκοπό τη συζήτηση της πρότασης που κατατέθηκε στη Βουλή για το εν λόγω θέμα, είχε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, στο Υπουργείο Εργασίας, η κα Υπουργός είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης έχει εκφραστεί επανειλημμένα και είναι καθαρή. «Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, το πρώτο που έχουμε επισημάνει είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης συνδράμει ουσιαστικά στα δημόσια οικονομικά», ανέφερε η κα Υπουργός και τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη συζήτηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

«Όπως είπα και κατά την παρουσία μου στη Βουλή, πρέπει να σκεφτούμε και άλλους παράγοντες όταν μιλούμε για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, όπως την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις προοπτικές απασχόλησης της νέας γενιάς που ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες, δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοείται», είπε.

«Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουμε υπογραμμίσει και τα αποτελέσματα της μελέτης για τη βιωσιμότητα στη βάση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί, και το γεγονός ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης ότι γι’ αυτά τα ζητήματα, εκείνοι που έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξαντλητικού κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς είμαστε το Υπουργείο το οποίο ως εκ της φύσεως του είναι και ο θεματοφύλακας του κοινωνικού διαλόγου. Αλλά και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μέσα από τον κοινωνικό διάλογο βρίσκουμε εκείνες τις λύσεις που απαντούν στα ζητήματα τα οποία έχουμε μπροστά μας», επισήμανε η κα Χαραλάμπους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Φορέα στη συνάντηση κ. Μάριος Ελευθερίου ανέφερε ότι με την Υπουργό υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στο θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, συμφωνώντας ότι αυτό το μέτρο δεν συνεισφέρει στα δημόσια οικονομικά. «Χαιρόμαστε που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τάσσεται μαζί μας σε αυτό τον αγώνα», είπε ο κ. Ελευθερίου, ενημερώνοντας ότι εκκρεμούν συναντήσεις του Φορέα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και με το Υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης. Ανοικτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο λήψης δυναμικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η πρόταση νόμου δεν αποσυρθεί.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, αναφερόμενος στη χθεσινή ομόφωνη θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων του δημόσιου τομέα, είπε ότι τέτοια ζητήματα, όπως είναι το όριο αφυπηρέτησης, δεν μπορούν να προωθούνται ή να συζητούνται στη Βουλή ερήμην των εργαζομένων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προηγείται απαραίτητα ο κοινωνικός διάλογος. Απηύθυνε δε έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα όπως η πρόταση αποσυρθεί από τη Βουλή και συζητηθεί στα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.