30/3/12

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κ. Alexander Downer ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό

30/03/2012





Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κ. Alexander Downer ενημέρωσε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου Πρέσβη Mark Lyall Grant, για τις τρέχουσες συνομιλίες στο Κυπριακό.

Αμέσως μετά την ενημέρωση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Downer τους ενημέρωσε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν επιτευχθεί αρκετές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ακόμα υπάρχουν σημαντικά κενά σε αριθμό θεμάτων. Είπε επίσης ότι, όπως ανέφερε ο κ. Downer, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη, σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε τον περασμένο χρόνο, θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη βάση της οποίας θα ληφθεί απόφαση για το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση.

Ο κ. Grant δήλωσε επίσης ότι προφανώς όλα τα κράτη μέλη προσέφεραν την πλήρη στήριξή τους προς τον κ. Downer για το έργο του για βοήθεια στην εξεύρεση μιας κυπριακής ιδιοκτησίας λύσης στο πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από την τουρκική πλευρά για εξεύρεση λύσης πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Grant είπε ότι όντως υπάρχει μια τέτοια άποψη από την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και η αντίθετη άποψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όπως είπε, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για το θέμα από τον κ. Downer αλλά, ωστόσο, δεν θα ήθελε να προκαταλάβει την έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα τον Απρίλη.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Downer αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση σε διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Grant δήλωσε ότι το εν λόγω θέμα συζητήθηκε και ότι αριθμός κρατών μελών ήγειραν τα θετικά και τα αρνητικά μιας διεθνούς διάσκεψης. Ωστόσο, είπε, ο κ. Downer δεν απεκάλυψε ποια θα είναι η συμβουλή του προς τον Γενικό Γραμματέα τον ερχόμενο μήνα.

Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κάτι πριν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ή πριν τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο κ. Grant είπε ότι το ελπίζει και ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να επιτευχθεί μια συμφωνία, εάν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση και εάν γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε, είπε, ότι με την διευκόλυνση των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να καταστεί δυνατόν οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία τους επόμενους λίγους μήνες.