27/10/20

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου


 

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας, αλλά και να σας συγχαρώ για την καθοριστική και συνεχή συμβολή σας και πολυσήμαντη προσφορά σας στην ανακούφιση του πάσχοντα ασθενή με καρκίνο, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά πλέον τη Δημόσια Υγεία.

Ο καρκίνος έχει μετατραπεί πια σε μάστιγα που ταλανίζει όλο και περισσότερους πολίτες παγκόσμια. Στη χώρα μας, οι πέραν των 3,5 χιλιάδων συμπολιτών μας καρκινοπαθείς βιώνουν τις επιπτώσεις της πάθησης σε ατομικό, αλλά και οικογενειακό επίπεδο. Έχοντας πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία αλλά και τα Συστήματα Υγείας των κρατών, δικαιολογημένα ο καρκίνος θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως ζήτημα Δημόσιας Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές και τις επιπτώσεις που έχει ο καρκίνος στην κυπριακή κοινωνία, ως Υπουργείο Υγείας στοχευμένα εντατικοποιήσαμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πρόληψης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου μέσω διαφόρων προγραμμάτων, όπως είναι η αναβάθμιση του πληθυσμιακού ελέγχου του καρκίνου του μαστού παγκύπρια, καθώς και του παχέος εντέρου. Εντάξαμε το εννιαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού HPV στα κορίτσια της 1ης τάξης Γυμνασίου και από την φετινή χρονιά εντάσσονται στο πρόγραμμα και τα αγόρια της ίδιας ηλικίας.

Η παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας έχει περιληφθεί σε αυτές που αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Ακόμα, αναγνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση του καρκίνου πρέπει να είναι ολιστική και πολύπλευρη έχει θεσμοθετηθεί το Συμβούλιο Ογκολογίας, μέσω του οποίου θα εξετάζονται περιστατικά και θα αποφασίζεται η ενδεδειγμένη και εξατομικευμένη για κάθε ασθενή θεραπεία.

Επιπρόσθετα, και σε πλήρη συνάρτηση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική κατά του Καρκίνου, επικαιροποιήσαμε την Εθνική Στρατηγική Καρκίνου στο πλαίσιο υλοποίησης της οποίας πετύχαμε, ανάμεσα σε άλλα, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε προγράμματα πρόληψης, να ολοκληρώσουμε το Κέντρο Μαστού και να θέσουμε τις βάσεις για την ανακουφιστική φροντίδα.

Παράλληλα, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επέβαλε φέτος η πανδημία του κορωνοϊού, που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της «Πορείας Χριστοδούλας», αλλά ούτε και άλλων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ο Σύνδεσμος για την οικονομική ενίσχυσή του, κρίθηκε αναγκαίο το κράτος να σταθεί αρωγός, έτσι ώστε το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου να συνεχιστεί απρόσκοπτα προς όφελος των ασθενών. Αναγνωρίζοντας το πολυδιάστατο και εξαιρετικά απαιτητικό έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε, ως κρατική ενίσχυση, ποσό ύψους 500,000 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Όλες οι πιο πάνω δράσεις του Υπουργείου Υγείας και του Κράτους δεν θα υλοποιούντο χωρίς τη συμβολή και τη στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Ιδιαίτερα σε σχέση με τον πυλώνα της ανακουφιστικής φροντίδας, ο Σύνδεσμος λειτουργεί ευεργετικά για τους ασθενείς με καρκίνο, ενισχύοντας τις δικές μας προσπάθειες.

Τρανό παράδειγμα της συμβολής του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου είναι ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, ο Σύνδεσμος κατάφερε να ολοκληρώσει τον περασμένο Μάιο και να θέσει στη διάθεση των καρκινοπαθών συμπολιτών μας τον ανακαινισμένο χώρο του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».

Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που προσφέρει το Κέντρο στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας, λειτουργούν ευεργετικά για τους ασθενείς με καρκίνο, αλλά επικουρούν και ενισχύουν τις προσπάθειες του Κράτους να παρέχει υπηρεσίες που να καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της θεραπείας και της αποκατάστασης των καρκινοπαθών. Με τη βοήθεια μιας άρτια καταρτισμένης διεπιστημονικής ομάδας και ενός σημαντικού αριθμού εθελοντών, παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας στους ασθενείς, καθώς και προγράμματα επανένταξης που δρουν ευεργετικά στην πορεία της ασθένειας, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των οικείων τους.

Αγαπητέ Αδάμο,

Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψτε μου να μεταφέρω για ακόμα μια φορά τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας και όλο το προσωπικό, τους εθελοντές και τους χορηγούς, που εργάζονται άοκνα για να προσφέρονται με επιτυχία οι υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ υποδηλώνει την επιθυμία μου για συνέχιση και εντατικοποίηση της ήδη πολύ στενής μας συνεργασίας. Επαναλαμβάνω την προσωπική μου δέσμευση, αλλά και την ετοιμότητα των λειτουργών στο Υπουργείο μου, να συνεχίζουμε με την ίδια αφοσίωση και ενδιαφέρον την προσφορά μας με μοναδικό στόχο την προσφορά ανακούφισης σε ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.