20/7/20

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Θα ήθελα να καλωσορίσω τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κύριο Nίκο Παναγιωτόπουλο.

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, παρευρέθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή. Έχουμε χρέος να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ηρώων Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου μας.

Στην πρώτη μας συνάντηση συντονίσαμε τις ενέργειές μας, στέλλοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως Κύπρος και Ελλάδα συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα και ιδιαίτερα, τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Παράλληλα, ενισχύουμε περαιτέρω τον δημιουργικό ρόλο που έχουμε αναλάβει μέσω των Τριμερών Στρατηγικών Συνεργασιών. Μαζί Κύπρος και Ελλάδα καλλιεργούμε ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μας, μια γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Πλαίσιο που προάγει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, δίνει έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο για την ειρηνική επίλυση κάθε διαφοράς και επιτρέπει συντονισμό έναντι των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο περιβάλλον αυτό, με τις χώρες της περιοχής να συνεργάζονται, προωθώντας σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας, θλιβερή παραφωνία αποτελεί η Τουρκία, με τις κλιμακούμενες και επιθετικές ενέργειές της στην περιοχή μας, τις παραβιάσεις στη θάλασσα, τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την καλούμε να πάψει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Τελευταίο προσβλητικό παράδειγμα για τον χριστιανισμό και την παγκόσμια κοινότητα, η μετατροπή ενός οικουμενικού πολιτιστικού μνημείου, της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος.

Ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που η δική μας πλευρά παγίως επιδιώκει.
Τέλος, επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ, φίλε Νίκο, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στις προσπάθειές μας. Είμαι βέβαιος ότι η εξαιρετική αυτή συνεργασία θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα.