7/3/16

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΒΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ

7 Μαρ. 16
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΒΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Συμμαχία Πολιτών για την συνεχόμενη στήριξη που μας παρέχει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μας.
Αναγνωρίζει η Συμμαχία Πολιτών ,αδιαμφισβήτητα,  πως οι κάτοχοι αξιογράφων πέσαμε θύματα δόλιων πρακτικών των τραπεζών μετά και το τελικό πόρισμα της Κέντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πως δεν χρείαζεται πλέον η δικαστική επίλυση του ζητήματος στις περιπτώσεις ιδιωτών κατόχων.
Για τον συμψηφισμό των δανείων με βάση τα όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου αναμένουμε την στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών, όμως η διαδικασία αυτή δεν λύνει το ζήτημα.
Στόχος μας είναι να βρεθεί τρόπος να καταβληθούν οι πρώτες 100.000 ευρώ δίοτι δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από την παρανομία αυτή εις βάρος μας. Για τις περιπτώσεις άνω των 100.000 πρέπει και οφείλει το κράτος να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να αποζημιωθούν με κρατικά ομόλογα παραδείγματος χάριν για να καλυφθούν οι τεράστιες ζημείες που έχουμε υποστεί.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ
Οι κάτοχοι αξιογράφων που δεν ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελματιών επενδυτών είναι απλοί πολίτες που εξαπατήθηκαν και η Κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει το ζήτημα υπο το πρίσμα αυτό.
Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε πως υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα:
Πρώτο:
Να ψηφιστεί τάχιστα η Νομοθεσία η οποία θα δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να συμψηφίσει την ονομαστική αξία των αξιογράφων του, πλέον τους τόκους, με το δάνειο το οποίο του χορηγήθηκε προς αγορά των αξιογράφων. Ένα απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα που η Συμμαχία Πολιτών στην διαδικασία επι του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στην Βουλή θα παρέχει την αμέριστή της στήριξη.
Δεύτερο:
Όσον αφορά την εξώδικη διευθέτηση των αξιογράφων, επισημαίνουμε την ρητή αναφορά της δήλωσης του Eurogroup που υπογραμμίζει την προθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αποζημιώσει τα θύματα απατηλών πρακτικών. Οι κάτοχοι αξιογράφων είναι κλασσικά θύματα απατηλών πρακτικών και το κράτος θα έπρεπε ήδη να τους είχε αποζημιώσει. Δεν επιτρέπεται το κράτος να στέλνει τους πολίτες μεμονομένα στα δικαστήρια και να απαιτεί ξεχωριστές δικαστικές αποφάσεις.
Υπάρχουν τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία ξεκάθαρα αποφαίνονται πως οι κάτοχοι αξιογράφων υπήρξαν θύματα δόλιων πρακτικών. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο να υλοποιήσουν την υπόσχεση τους. Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να οδηγηθούμε σε πράξεις.