15/7/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης 15/07/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου, με θέμα «Νέα Ευρώπη Τώρα», στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. Frank Engel.

Ο κ. Κασουλίδης, στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως «το όραμα για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ξεκίνησε με την απλή επιδίωξη να δοθεί τέλος στους πολέμους και τη μετατροπή της Ευρώπης σε χώρο σταθερότητας και ευημερίας με όχημα, αρχικά, την οικονομία».

«Η οικονομία ήταν ο καταλύτης στον οποίο στηριζόταν η προσπάθεια για μια συνολική πολιτικοκοινωνική ένωση των χωρών της Ευρώπης στο μέλλον» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία χρόνια όμως, και για διάφορους λόγους, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει καταστήσει αυτά τα θεμέλια ως το αντικείμενο κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Υπογράμμισε ότι «στο παρόν στάδιο, οι ευρωπαϊστές, βρίσκονται αντιμέτωποι με το συνεχώς διογκούμενο σύνολο των φυγόκεντρων δυνάμεων που έχουν πλέον εύηχα επιχειρήματα για τη χαλάρωση ή ακόμη και κατάλυση των δεσμών που ενώνουν τα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ένωσης».

«Η διαμάχη μεταξύ της περισσότερης ή λιγότερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μεταξύ της ενίσχυσης της κοινοτικής ή της διακυβερνητικής μεθόδου ήταν για χρόνια σε ισχύ αλλά τώρα έχει ενταθεί όσο ποτέ άλλοτε» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς. Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου πρέπει να ξανασκεφτούμε και να αποφασίσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις τάσεις και πώς θα φέρουμε ξανά τους πολίτες πιο κοντά στους θεσμούς της ΕΕ».

Ο κ. Κασουλίδης, επισήμανε τέλος, πως «η μελλοντική μορφή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δώσουμε στα ανωτέρω προβλήματα».