28/5/13

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Νικολαΐδη στις εργασίες της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ στη Σμύρνη

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Σμύρνη, οι εργασίες της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).


Κατά τη συζήτηση για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης, σε παρέμβασή του, εισηγήθηκε όπως, πέραν του πολύ σημανικού ρόλου της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης των κρατών μελών με αποφάσεις του Δικαστηρίου, θα μπορούσε και η ΚΣΣΕ να εξεύρει τρόπους άσκησης πίεσης προς τις υπό κρίση κυβερνήσεις για συμμόρφωσή τους με τις εν λόγω αποφάσεις.
Ο κ. Νικολαΐδης εισηγήθηκε την έναρξη διαλόγου εντός της Επιτροπής για την πιθανή λήψη μέτρων ή εφαρμογή κυρώσεων, περιλαμβανομένης της αμφισβήτησης των διαπιστευτηρίων εθνικών κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών εντός της Συνέλευσης σε περιπτώσεις συνεχιζόμενης και επαναλαμβανόμενης μη συμμόρφωσης των αντίστοιχων κυβερνήσεων με αποφάσεις του Δικαστηρίου. Εισηγήθηκε ακόμα πως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν όταν μια χώρα έχει καταδικαστεί για τη διάπραξη πολύ σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή και όταν εκκρεμεί εναντίον της μεγάλος αριθμός υποθέσεων.
Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, στα πλαίσια του επιβαλλόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα κοινοβούλια θα καλούνται να ασκούν πρόσθετη πίεση προς την εκτελεστική εξουσία της χώρας τους για την έγκαιρη και ουσιαστική συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Ο εισηγητής της Επιτροπής για το θέμα, Ολλανδός γερουσιαστής κ. Klaas de Vries, όπως και ο Πρόεδρος και αρκετά μέλη της Επιτροπής, συμφώνησαν για την αναγνώριση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στο όλο θέμα και την ανάγκη για ενεργότερη ανάμειξη της Συνέλευσης με την περαιτέρω διερεύνηση των σχετικών περιπτώσεων και πιθανή λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αποβλέποντας στην ουσιαστική συμμόρφωση των κρατών μελών με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Ο εισηγητής κατέθεσε την πρόθεσή του να αποστείλει άμεσα επιστολές προς τις χώρες μέλη με βεβαρημένο ιστορικό, ζητώντας απαντήσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος για τη μη συμμόρφωσή τους ώστε η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα.