25/10/12

Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε το ΕΚ για την υποστήριξη της Κυπριακής Προεδρίας για την Ενιαία Αγορά και τους πόρους

Ο Κύπριος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, υπογράμμισε σήμερα, 25 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στις συζητήσεις της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, τον σημαντικό ρόλο της Ενιαίας Αγοράς ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη. Ο Κύπριος Υφυπουργός, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, διαβεβαίωσε επίσης ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης για το 2012 και το 2013 δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.


Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης έκανε σήμερα την τελευταία από μια σειρά παρεμβάσεων στην Ολομέλεια του ΕΚ, που πραγματοποιήθηκε καθ 'όλη την εβδομάδα. Ο Υφυπουργός εξέφρασε τη θέση της Κυπριακής Προεδρίας για την 20ή επέτειο της Ενιαίας Αγοράς και το μέλλον της,  καθώς και για το θέμα των πόρων σχετικά με το πρόγραμμα «Erasmus» για το 2012 και το 2013.

20η επέτειος της Ενιαίας Αγοράς

Με την ευκαιρία της 20ής επετείου της ενιαίας αγοράς, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τα επιτεύγματα της Ενιαίας Αγοράς κατά τα τελευταία 20 χρόνια και να σημειώσει τη σημασία της ως κινητήριας δύναμης για τις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες της καινοτομίας, καθώς και τη θετική επίδρασή της στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι παρά τη θετική αξιολόγηση των τελευταίων 20 χρόνων, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
«Ακόμα και μετά από 20 χρόνια επιτυχίας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Αντίθετα, αυτό που μπορούμε να αποκομίσουμε από τους εορτασμούς των επετείων είναι ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να συνεχιστεί η δημιουργία μιας πλήρως ενοποιημένης Ενιαίας Αγοράς. Η Ευρώπη έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης, αποδεσμεύοντας την πλήρη ισχύ της ενιαίας αγοράς», σημείωσε.
Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Προεδρίας να ολοκληρώσει όσους περισσότερους εκκρεμείς φακέλους της Πράξης για την Ενιαία Αγορά Ι, και συγκεκριμένα εκείνους που αφορούν την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών/Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών (ADR/ODR), τις πατέντες, τη Λογιστική Οδηγία, τα ταμεία σε επιχειρηματικά κεφάλαια και τα ταμεία σε κοινωνική επιχειρηματικότητα. «Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε για εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας και θεωρώ ότι η επίδειξη επαρκής ευελιξία από την πλευρά και των δυο νομοθετών θα μας επιτρέψει την έγκαιρη υιοθέτηση αυτών των φακέλων», πρόσθεσε.

Πρόγραμμα  «ERASMUS»

Η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε επίσης τη χρηματοδότηση του Προγράμματος για τη Διά Βίου Μάθηση μέχρι το 2012, εκφράζοντας ανησυχία για τη διαθεσιμότητα πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες του Προγράμματος Erasmus. Για να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε αναθεωρημένο προϋπολογισμό την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου.
Το Πρόγραμμα για τη Διά Βίου Μάθηση είναι σημαντικό για την ενθάρρυνση της κινητικότητας των εργαζομένων και την νεανική απασχόληση. Η μεγαλύτερη διάσταση του Προγράμματος είναι γνωστή ως Πρόγραμμα ERASMUS, το οποίο καλύπτει την ανώτερη εκπαίδευση και γιορτάζει την 25η του επέτειο φέτος.
Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε το ΕΚ ότι η χρηματοδότηση του Προγράμματος για τη Διά Βίου Μάθηση για το 2012 και 2013, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο. Διαβεβαίωσε, επίσης, το Κοινοβούλιο ότι η πρόταση της Επιτροπής για το προσχέδιο τροποποιημένου προϋπολογισμού για το 2012, θα τεθεί ως υψηλή προτεραιότητα και ότι το Συμβούλιο θα αποφασίσει τη θέση του το συντομότερο.
«Είμαι πεποισμένος ότι, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είμαστε ικανοί να βρούμε μια συμφωνία ως προς το πώς να γεφυρώσουμε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό για το 2012», δήλωσε ο Κύπριος Υφυπουργός.
Σχετικά με τις πιστώσεις του Προγράμματος για το 2013, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης δήλωσε ότι αυτές θα αποφασιστούν από κοινού με το ΕΚ και το Συμβούλιο κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.
«Είμαι αισιόδοξος ότι τα δύο αρμόδια όργανα για τον προϋπολογισμό θα φτάσουν σε ισορροπημένη συμφωνία στον προϋπολογισμό του 2013, τον Νοέμβριο, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη της Λισαβόνας», κατέληξε ο Κύπριος Υφυπουργός.