15/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τις εργοδοτικές οργανώσεις 15/10/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε χθες το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται εν όψει της διαμόρφωσης του τελικού προγράμματος της Κυβέρνησης που θα αποτελέσει και το βασικό εργαλείο για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Η συνάντηση διέρρευσε σε ένα πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. Ασφαλώς, ένα θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση είναι η ΑΤΑ, δεδομένης και της θέσης που έχουν οι εργοδοτικές οργανώσεις αναφορικά με αυτό το θέμα. Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και ένας προβληματισμός, θα συνεχιστεί αυτός ο προβληματισμός, οι εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα τις θέσεις τους και θα επανέλθουμε στα ζητήματα αυτά».

Ερωτηθείς πώς βλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων να εξευρεθεί κονδύλι ύψους 1-2 δις ευρώ για την ανάπτυξη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το θέμα της ανάπτυξης είναι ζήτημα που απασχολεί όλους και ασφαλώς και την Κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι είναι κοινή η θέση ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στην ανάπτυξη για να βοηθήσουμε την οικονομία μας να βγει από την ύφεση και να πάει μπροστά. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχει ετοιμάσει το συγκεκριμένο πακέτο για την ανάπτυξη που είναι επιπρόσθετο των όσων έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση αναφορικά με την ανάπτυξη. Από κει και πέρα επισημάνθηκε το γεγονός ότι η Τρόικα δεν έχει συμπεριλάβει οτιδήποτε αναφορικά με το θέμα της ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχουμε μεταφέρει και είναι ένα θέμα που θα τεθεί ξανά – δεν ξέρουμε ποια περιθώρια υπάρχουν από μέρους τους γι’ αυτό το ζήτημα, όμως, να είστε βέβαιοι ότι θα τεθεί ξανά.

Το δικό μας πακέτο για την ανάπτυξη δεν είναι κάτι που τίθεται υπό την αίρεση της Τρόικα, είναι κάτι που εμείς θέσαμε για τον εαυτό μας, μακάρι να βρούμε και περισσότερα μέσα για να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και να το κάνουμε».

Ερωτηθείς για το ποσό των 1-2 δις ευρώ για το οποίο έγινε αναφορά, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό ήταν μια σκέψη από μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων. Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση συμμερίζονται την άποψη ότι πρέπει να δούμε το πώς επενδύουμε περισσότερα στην ανάπτυξη. Από κει και πέρα δεν είναι εύκολο να λεχθεί από τώρα οτιδήποτε δεδομένης και της θέσης που είχε προηγουμένως η Τρόικα. Είναι κάτι το οποίο θα δούμε».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε κάποιες κοινές θέσεις οι οποίες να τίθενται έτσι ώστε αν καταφέρουμε να πετύχουμε κάποια πράγματα – και δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη, αλλά και άλλα ζητήματα εν όψει της διαπραγμάτευσης – να μπορέσουμε να τα πετύχουμε. Ο στόχος μας αυτός είναι, δηλαδή, να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων, ένας κοινός στόχος με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικηθούν και από την Τρόικα».

Κληθείς να πει αν θα υπάρξει νέος γύρος συναντήσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, ήδη, ανακοινώθηκε ότι με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα υπάρξει και άλλη συνάντηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη για την ημερομηνία καθόδου της Τρόικα στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.